България изчаква ЕС да одобри руската ваксина срещу коронавирус Спутник V

Русия

Руската ваксина „Спутник V“ срещу коронавирус от оплювана се превърна в любимата в борбата с пандемията по света.

Депутатите от разпуснатото 45-то Народно събрание отхвърлиха предложението за руската ваксина „Спутник V“.

Предложението на БСП предвиждаше да се възложи на Министерския съвет да предприеме “всички необходими действия”, така че да осигури на българските граждани достъп до руската ваксина „Спутник V“. Основният аргумент на критиците на идеята бе, че продуктът не е одобрен от Европейската агенция по лекарствата. На последната редовна парламентарна сесия на 7 май 2021 г. “ЗА” гласуваха 83 депутати, 69 бяха “ПРОТИВ”, а 56 народни представители се въздържаха.

По-рано стана ясно, че високопоставен служител на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) призова членовете на ЕС да се въздържат от одобряване на „Спутник V“ на национално ниво, докато EMA все още прави преглед на ваксината, което накара руските разработчици на ваксината да поискат публично извинение.

Руската ваксина „Спутник V“, към която на Запад първоначално се отнесоха със скептицизъм, се превърна в световен фаворит в борбата с пандемията, съобщи американският информационен канал Bloomberg още на 9 февруари 2021 г.

В материала се отбелязва, че след публикуваните в престижното медицинско списание „The Lancet“ резултати от третата фаза на клиничните изпитания на „Спутник V“, държавите са започнали да се редят на опашка за доставки на препарата.

Изданието съобщи, че „Спутник V“ има 91,6 % ефективност срещу симптоматичен COVID-19, припомня БГНЕС.

В материала се подчертава, че в глобалната битка за победа над пандемията „ваксинационната надпревара“ е придобила геополитическо значение: правителствата се опитват да преодолеят огромните социално-икономически загуби след въвеждането на ограничителните мерки. Това дава предимство на Русия като една от страните, в която учените успяха да създадат качествена ваксина.

Макар да е твърде рано да се преценят политическите придобивки за Путин, Русия вече изпробва въздействието на „меката сила“ чрез ваксината върху международния си имидж след години на критики заради намеса в изборите и борба с политически опоненти както в страната, така и в чужбина. Държавната телевизия докладва подробно за доставки на ваксината в други държави.

Успехът на „Спутник V“ няма да промени враждебността на западните правителства към Путин, въпреки че би могъл да засили геополитическото влияние на Русия в региони като Латинска Америка, смята Оксана Антоненко, директор в консултантска служба за контрол на рисковете.

Тази ваксина доказа, че може да бъде произведено нещо ново, което се търси в цял свят, а Русия извърши вероятно най-големия научен пробив от съветско време насам, пише още в материала.

Bloomberg съобщава също, че от оплювана в началото сега „Спутник V“ се превърнала в любимата ваксина в цял сват.

По-рано стана ясно, че Руският фонд за директни инвестиции е подал на 29 януари 2021 г. заявка за регистриране в ЕС на ваксината „Спутник V“. Има потвърждение, че заявката е била приета, твърдят от Фонда, а скоростта за нейното евентуално одобрение зависи от европейските регулатори, съобщи РИА Новости.

На 9 февруари 2021 г. от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) заявиха, че са приключили консултациите с разработчиците на руската ваксина срещу коронавирус и вече е възможно да бъде подадена заявка за регистрацията ѝ на пазара на ЕС. От там твърдят също, че засега агенцията не е получила заявка от авторите на ваксината. Сроковете за одобрение за европейския пазар може да бъдат обект на обсъждане след постъпването на такова заявление.

В случай на издаване на удостоверение за условна регистрация и одобрение от страна на Европейската комисия, руската ваксина може да бъде доставяна в ЕС централизирано.

22 държави по света вече са одобрили използването на ваксината „Спутник V“, последната от които е Пакистан, а първата в Европейския съюз е Унгария.

Ефективността на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V“ срещу тежки случаи на заболяването е 100%, се казва в изявлението на компанията-създател от 16 декември 2020 г.

„Сред потвърдените случаи на коронавирусна инфекция в групата на плацебо са регистрирани 20 тежки случая на заболяването, докато в групата, получавала ваксината, няма тежки случаи на заболяването“, се посочва в съобщение на Руския фонд за преки инвестиции.

Ефективността на Спутник V е 91,4% на последния етап от изследването. „Центърът „Гамалея“ към Министерството на здравеопазването и Руският фонд за преки инвестиции обявяват, че ефективността на руската ваксина „Спутник V“ е над 90% въз основа на резултатите от анализа на данните от последния етап от третата фаза.“

Създателите на Спутник V ще подадат документи за ускорена регистрация в различни страни.

„Въз основа на получените данни, Изследователският център ще изготви доклад, който ще се използва за подаване на документи за ускорена регистрация на ваксината „Спутник V“ в различни страни“, съобщи фондът. Също така данните, получени по време на изследването, ще бъдат публикувани от изследователския екип на центъра в едно от водещите международни медицински списания.

Неприятна новина за желаещите да се ваксинират с руската ваксина „Спутник V“ беше съобщена на 9 декември – не трябва да се употребява твърд алкохол за период от около 60 дни (т.е. два месеца) – 2 седмици преди поставянето и още 42 дни след ваксинирането.

Алкохолът и ваксинацията с руската ваксина са несъвместими, защото пиенето на алкохол през периода на ваксинация срещу коронавирус може драстично да намали ефективността на ваксината, каза наркологът Алексей Казанцев в интервю за в. „Вечерная Москва”, цитиран от агенциите РИА Новости и БГНЕС. Употребата на алкохол по време на ваксинацията увеличава драстично и риска от алергична реакция към ваксината, което може да доведе дори до смърт, каза той.

„Това може да доведе до анафилактичен шок и дори до смърт. Имунитетът може да намалее и при минимална консумация на алкохол“, подчерта Казанцев. Лекарят също така предупреди за проявата на „извънредна реакция“, която би довела до влошаване на състоянието на ваксинираните.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че имунитетът се формира в рамките на 42 дни след прилагането на ваксината и през този период приемът на алкохол трябва да бъде ограничен. Медицинските власти призоваха руснаците да не пият алкохол две седмици преди ваксинацията.

Според ръководителя на екипа, изработел ваксината „Спутник V“ в изследователския център „Гамалея“ Александър Гинсбург, ваксинираните могат да си позволят само до чаша шампанско дневно. Чаша водка обаче е много опасно, счита той. Факт е, че увеличаването на алкохолното съдържание до един процент вече засяга имунната система, както и ефективността на всяка ваксина. Чаша водка, според учения, ще създаде този процент.

Русия вече пристъпва към масова ваксинация с ваксината срещу коронавируса, причиняващ Ковид-19, разработена в страната. Руският президент Владимир Путин обяви плановете си за започване на мащабна ваксинация срещу коронавирус за лекари и учители след 10 декември 2020 г.

По време на видеоконференция той обяви, че страната вече е произвела около 2 милиона дози от коронавирусната ваксина, съобщи агенция ТАСС. „Това ни дава възможност да започнем, ако не масово, то мащабно ваксиниране“, каза държавният глава. Според него ваксинацията ще започне с „първите две рискови групи – лекари и учители“.

Президентът увери, че разбира предпазливостта, с която се говори за възможни дати. “Трябва да спазваме тази предпазливост, всичко е правилно, но знам, че като цяло както индустрията, така и [медицинската] мрежа са готови. Нека направим тази първа стъпка”, призова държавният глава на руската федерация, цитиран от агенция БГНЕС.

На 5 декември 2020 г. в около 70 града в Русия започна ваксинация на рисковите групи, обявиха руските здравни власти.

Цената на две дози от руската ваксина „Спутник V“ е фиксирана на 1942 рубли или около 26.20 щатски долара, съобщи здравният министър на Русия Алексей Кузнецов на 5 декември 2020 г.

По-рано резултатите от изпитанията на ваксината срещу коронавируса, причиняващ Ковид-19, разработена в Русия, която премина успешно клиничните изпитания и създава имунитет, са публикавани. Само 14% от доброволците, изпробвали руската ваксина срещу коронавирус, имат оплаквания, обявиха руските здравни власти.

На 300 доброволци са били ваксинирани по време на изпитанията след регистрацията на руската ваксина COVID-19, наречена „Спутник V“, като само около 14 процента от тях са съобщили за умора, мускулни болки или висока телесна температура, заяви цитираният от РИА Новости руски здравен министър Михаил Мурашко на 15 септември 2020 г.

Тези леки усложнения са били предсказуеми, „това е посочено в инструкциите“, уточни министърът.

Ваксината „Спутник V“, създадена специалисти на Центъра по епидемиология и микробиология „Гамалея“, вече е регистрирана и пусната в оборот. Засега тя се произвежда в малки партиди, но до декември темповете на производство и доставка ще нарастнат. Масова вакцинация е планирова за ноември. Още четири препарата срещу коронавируса – два местни и два чужди – се намират в стадии за регистрация в Русия. Това са разработки за ваксини на центъра „Вектор“ към Федералната служба на Русия по надзор в сферата на защита на потребителите, на института „Чумаков“, китайската ваксина Sinopharm и още една ваксина на основата на аденовируса при шимпанзетата на AstraZeneca.

Официалните резултати от първите два етапа на проучванията на руската ваксина срещу коронавирса „Спутник V“ са публикувани в престижното научно издание Lancet на 4 септември 2020 г., където може да се прочете пълния текст на публикацията. Lancet е едно от най-популярните и най-престижни издания в света в областа на медицината. Издава се на английски ежеседмично и има редакционни офиси в Лондон, Ню Йорк и Пекин.

Също така руската ваксина срещу COVID-19 вече е доставена в лечебни заведения и първите доброволци ще я получат в близко бъдеще. Това заяви Денис Логунов, заместник-директор на института „Гамалея“ за научна работа.

„Третият етап на тестване току-що започна, отворени са центровете, доставена е ваксината и в близко бъдеще ще бъде приложена на първите доброволци“, каза Логунов в ефира на канал Россия 24 на 4 септември 2020 г.

Той поясни, че наблюдението на тези, които са получили ваксината, ще се извършва най-малко шест месеца, ако е необходимо, периодът ще бъде увеличен до една година. Центърът „Гамалея“ може да няма достатъчен капацитет да произведе необходимия брой дози ваксина COVID-19, така че вече са привлечени три обекта за увеличаване на производството, допълни той.

През септември започва ваксинацията на руски граждани с ваксина срещу коронавируса. Първите доставки на пратки от руската ваксина срещу COVID-19, наречена „Спутник V“ започват през септември, съобщи руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в радиопредаване на агенция РИА Новости на 31 август 2020 г. Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

„На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна”, уточни министърът.

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването на ваксината ще се включат над 40 хиляди души.

На 16 август 2020 г. беше обявено, че третият (след регистрация) етап от изследванията на коронавирусната ваксина, разработена от Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология на „Н. Ф. Гамалея“ на руското здравно министерство, започва до 7-10 дни. Това заяви директорът му Александър Гинцбург пред агенция ТАСС.

„Производството за гражданите ще започне паралелно [с проучванията след регистрация], но с известно закъснение, тъй като няма достатъчно количество ваксина.. Мисля, че това закъснение ще бъде с най-много един месец след началото на изследванията след регистрацията [от 3-тия етап]“, уточни Гинцбург.

По-рано Гинцбург заяви пред ТАСС, че няколко десетки хиляди хора ще вземат участие в третия етап на изследването. Ученият обясни, че ще бъде изпратено за количество ваксина за гражданите, което може да бъде достатъчно за няколко региона на Русия.

„В близко бъдеще ще бъдат пуснати още 3-4 съоръжения и до декември те ще произвеждат 4-5 милиона дози на месец или малко повече и това ще позволи да се осигури необходимото количество ваксина за цялата страна за 9-12 месеца “, каза ученият.

„Започва производството на ваксина срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19, разработена от изследователския център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“ към министерството на здравеопазването на Русия“, обяви в съобщение руското здравно министерство на 15 август 2020 г.

Русия беше първата в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Това се случи на 11 август 2020 г. Тя е наречена „Спутник V“ и е създала имунитет у всички доброволци на 21-вия ден след поставянето й, съобщи руската новинарска агенция ТАСС на 1 август 2020 г.

Разработената в Русия ваксина срещу коронавируса създава имунитет у всички доброволци, каза в интервю за CNN ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев на 29 юли 2020 г.

„Мога да кажа от първо лице, че 100 процента от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден след получаване на първата доза. Имунитетът им се удвоява след втората инжекция. 100 процента от животните също са изработили имунитет [срещу новия коронавирус]”, каза Дмитриев.

Той съобщи още, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина, сред които и Бразилия.

Научните материали по разработването на руската ваксина срещу коронавируса ще бъдат публикувани през август.

По-рано руски представители заявиха, че става дума за дата 10 август или по-рано за одобрение на ваксината, която е създадена от московския институт „Гамалея“. Тя ще бъде одобрена за обществено ползване, след като най-напред я получи здравен персонал.

Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания.

Руското министерство на отбраната казва, че руски войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Руските официални служители твърдят, че утвърждаването на лекарството върви бързо заради глобалната пандемия и самия тежкия проблем с коронавируса в Русия.

“Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а върху защитата на хората”, каза Дмитриев.

Ваксината използва човешки аденовирусни вектори, които са превърнати в по-слаби, за да не се размножават в организма. За разлика от повечето ваксини в развитие, тя разчита на два вектора, а не на един и пациентите ще получат двойно по-силен помощник срещу вируса.

Министерството на здравеопазването на Русия планира кампания за масова ваксинация срещу коронавируса за октомври 2020 г., каза министърът на здравеопазването Михаил Мурашко пред репортери на 1 август 2020 г.

“Планираме по-широка [ваксинация] за октомври, защото трябва постепенно да стартираме нова система на лечение”, каза той в отговор на въпрос на ТАСС.

Мурашко посочи по-рано, че клиничните изпитвания на коронавирусна ваксина, разработени от Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология в Гамалея, са приключили.

Още на 12 юли 2020 г. беше обявено, че изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус в университета „Сеченов“ е завършено успешно.

Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, каза Вадим Тарасов, директор на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет „И.М. Сеченов“.

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщи, че на 18 юни университетът започва клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус, която е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“.

“Университетът успешно завърши тестове на доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус”, каза Тарасов, цитиран от руската агенция РИА Новости и агенция БГНЕС.

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни болести към университета университет „И.М. Сеченов“ Александър Лукашев в разговор с РИА Новости отбеляза, че целта на този етап от изследването е да се демонстрира безопасността на ваксината за човешкото здраве, което е постигнато.

Доброволците са били разделени в две групи – първата е получила една доза от ваксината, втората две. Освен повишаване на телесната температура през първите дни след ваксинацията, доброволците не са развили никакви негативни реакции, всички се чувстват добре, подчерта Лукашев.

От своя страна Тарасов отбеляза, че доброволците са били изолирани за дълъг период, били са ограничени в контактите с външния свят още преди началото на тестовете, за да се изключи инфекцията с коронавирус.

Дългата изолация, според Тарасов, е повлияла на психологическото състояние на доброволците, по време на изследването са възникнали конфликти, емоционалният стрес се е увеличил, така че психолозите също са се включили, за да намалят напрежението, възникнало в трудните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към обичайния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да ходят на работа, каза Тарасов. След изписването, което е планирано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им състояние, а лекарите ще оценяват как е имунитетът им.

По-нататъшният план за развитие на ваксината вече се определя от стратегията на разработчика, включително сложността на епидемиологичната ситуация с вируса и възможността за разрастване на производството, обясни Лукашев.

„Университетът „И.М. Сеченов“ в пандемичната ситуация действаше не само като образователна институция, както е обичайно, но и като научен и технологичен център, който е в състояние да участва в създаването на толкова важни и сложни продукти като лекарствени препарати … Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични проучвания и разработване на протоколи, и в момента текат клинични изпитвания “, подчерта Тарасов.

Русия също така патентова лекарство срещу коронавирус, наречено „Лейтрагин”, на 6 август 2020 г.

Колаж: Герд Алтман