промо

Руската ваксина срещу COVID-19 създава успешно имунитет


Русия

Ваксината срещу коронавируса, причиняващ Ковид-19, разработена в Русия, която премина успешно клиничните изпитания, създава успешно имунитет.

Руската ваксина за COVID-19 създала имунитет у всички доброволци на 21-вия ден след поставянето й, съобщи руската новинарска агенция ТАСС на 1 август 2020 г.

Разработената в Русия ваксина срещу коронавируса създава имунитет у всички доброволци, каза в интервю за CNN ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев на 29 юли 2020 г.

„Мога да кажа от първо лице, че 100 процента от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден след получаване на първата доза. Имунитетът им се удвоява след втората инжекция. 100 процента от животните също са изработили имунитет [срещу новия коронавирус]”, каза Дмитриев.

Той съобщи още, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина.

Научните материали по разработването на руската ваксина срещу коронавируса ще бъдат публикувани през август.

По-рано руски представители заявиха, че става дума за дата 10 август или по-рано за одобрение на ваксината, която е създадена от московския институт „Гамалея“. Тя ще бъде одобрена за обществено ползване, след като най-напред я получи здравен персонал.

Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания.

Руското министерство на отбраната казва, че руски войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Руските официални служители твърдят, че утвърждаването на лекарството върви бързо заради глобалната пандемия и самия тежкия проблем с коронавируса в Русия.

“Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а върху защитата на хората”, каза Дмитриев.

Ваксината използва човешки аденовирусни вектори, които са превърнати в по-слаби, за да не се размножават в организма. За разлика от повечето ваксини в развитие, тя разчита на два вектора, а не на един и пациентите ще получат двойно по-силен помощник срещу вируса.

Министерството на здравеопазването на Русия планира кампания за масова ваксинация срещу коронавируса за октомври 2020 г., каза министърът на здравеопазването Михаил Мурашко пред репортери на 1 август 2020 г.

“Планираме по-широка [ваксинация] за октомври, защото трябва постепенно да стартираме нова система на лечение”, каза той в отговор на въпрос на ТАСС.

Мурашко посочи по-рано, че клиничните изпитвания на коронавирусна ваксина, разработени от Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология в Гамалея, са приключили.

Още на 12 юли 2020 г. беше обявено, че изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус в университета „Сеченов“ е завършено успешно.

Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, каза Вадим Тарасов, директор на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет „И.М. Сеченов“.

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщи, че на 18 юни университетът започва клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус, която е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“.

“Университетът успешно завърши тестове на доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус”, каза Тарасов, цитиран от руската агенция РИА Новости и агенция БГНЕС.

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни болести към университета университет „И.М. Сеченов“ Александър Лукашев в разговор с РИА Новости отбеляза, че целта на този етап от изследването е да се демонстрира безопасността на ваксината за човешкото здраве, което е постигнато.

Доброволците са били разделени в две групи – първата е получила една доза от ваксината, втората две. Освен повишаване на телесната температура през първите дни след ваксинацията, доброволците не са развили никакви негативни реакции, всички се чувстват добре, подчерта Лукашев.

От своя страна Тарасов отбеляза, че доброволците са били изолирани за дълъг период, били са ограничени в контактите с външния свят още преди началото на тестовете, за да се изключи инфекцията с коронавирус.

Дългата изолация, според Тарасов, е повлияла на психологическото състояние на доброволците, по време на изследването са възникнали конфликти, емоционалният стрес се е увеличил, така че психолозите също са се включили, за да намалят напрежението, възникнало в трудните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към обичайния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да ходят на работа, каза Тарасов. След изписването, което е планирано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им състояние, а лекарите ще оценяват как е имунитетът им.

По-нататъшният план за развитие на ваксината вече се определя от стратегията на разработчика, включително сложността на епидемиологичната ситуация с вируса и възможността за разрастване на производството, обясни Лукашев.

„Университетът „И.М. Сеченов“ в пандемичната ситуация действаше не само като образователна институция, както е обичайно, но и като научен и технологичен център, който е в състояние да участва в създаването на толкова важни и сложни продукти като лекарствени препарати … Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични проучвания и разработване на протоколи, и в момента текат клинични изпитвания “, подчерта Тарасов.

Колаж: Герд Алтман

loading...