Руската ваксина срещу коронавирус дава странични ефекти само при 14% от случаите

Русия

Резултатите от изпитанията на ваксината срещу коронавируса, причиняващ Ковид-19, разработена в Русия, която премина успешно клиничните изпитания и създава имунитет, са публикавани.

Само 14% от доброволците, изпробвали руската ваксина срещу коронавирус, имат оплаквания, обявиха руските здравни власти.

На 300 доброволци са били ваксинирани по време на изпитанията след регистрацията на руската ваксина COVID-19, наречена „Спутник V“, като само около 14 процента от тях са съобщили за умора, мускулни болки или висока телесна температура, заяви цитираният от РИА Новости руски здравен министър Михаил Мурашко на 15 септември 2020 г.

Тези леки усложнения са били предсказуеми, „това е посочено в инструкциите“, уточни министърът.

Ваксината „Спутник V“, създадена специалисти на Центъра по епидемиология и микробиология „Гамалея“, вече е регистрирана и пусната в оборот. Засега тя се произвежда в малки партиди, но до декември темповете на производство и доставка ще нарастнат. Масова вакцинация е планирова за ноември. Още четири препарата срещу коронавируса – два местни и два чужди – се намират в стадии за регистрация в Русия. Това са разработки за ваксини на центъра „Вектор“ към Федералната служба на Русия по надзор в сферата на защита на потребителите, на института „Чумаков“, китайската ваксина Sinopharm и още една ваксина на основата на аденовируса при шимпанзетата на AstraZeneca.

Официалните резултати от първите два етапа на проучванията на руската ваксина срещу коронавирса „Спутник V“ са публикувани в престижното научно издание Lancet на 4 септември 2020 г., където може да се прочете пълния текст на публикацията. Lancet е едно от най-популярните и най-престижни издания в света в областа на медицината. Издава се на английски ежеседмично и има редакционни офиси в Лондон, Ню Йорк и Пекин.

Също така руската ваксина срещу COVID-19 вече е доставена в лечебни заведения и първите доброволци ще я получат в близко бъдеще. Това заяви Денис Логунов, заместник-директор на института „Гамалея“ за научна работа.

„Третият етап на тестване току-що започна, отворени са центровете, доставена е ваксината и в близко бъдеще ще бъде приложена на първите доброволци“, каза Логунов в ефира на канал Россия 24 на 4 септември 2020 г.

Той поясни, че наблюдението на тези, които са получили ваксината, ще се извършва най-малко шест месеца, ако е необходимо, периодът ще бъде увеличен до една година. Центърът „Гамалея“ може да няма достатъчен капацитет да произведе необходимия брой дози ваксина COVID-19, така че вече са привлечени три обекта за увеличаване на производството, допълни той.

През септември започва ваксинацията на руски граждани с ваксина срещу коронавируса. Първите доставки на пратки от руската ваксина срещу COVID-19, наречена „Спутник V“ започват през септември, съобщи руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко в радиопредаване на агенция РИА Новости на 31 август 2020 г. Според него обемите на производство ще се увеличат до края на тази есен.

„На първо място ваксините ще бъдат доставяни за медицински работници и учители. Ваксинацията ще бъде напълно безплатна и доброволна”, уточни министърът.

Учените в страната са събрали над 2500 доброволци за продължаване на проучванията на ваксината. Общо в тестването на ваксината ще се включат над 40 хиляди души.

На 16 август 2020 г. беше обявено, че третият (след регистрация) етап от изследванията на коронавирусната ваксина, разработена от Федералния изследователски център за епидемиология и микробиология на „Н. Ф. Гамалея“ на руското здравно министерство, започва до 7-10 дни. Това заяви директорът му Александър Гинцбург пред агенция ТАСС.

„Производството за гражданите ще започне паралелно [с проучванията след регистрация], но с известно закъснение, тъй като няма достатъчно количество ваксина.. Мисля, че това закъснение ще бъде с най-много един месец след началото на изследванията след регистрацията [от 3-тия етап]“, уточни Гинцбург.

По-рано Гинцбург заяви пред ТАСС, че няколко десетки хиляди хора ще вземат участие в третия етап на изследването. Ученият обясни, че ще бъде изпратено за количество ваксина за гражданите, което може да бъде достатъчно за няколко региона на Русия.

„В близко бъдеще ще бъдат пуснати още 3-4 съоръжения и до декември те ще произвеждат 4-5 милиона дози на месец или малко повече и това ще позволи да се осигури необходимото количество ваксина за цялата страна за 9-12 месеца “, каза ученият.

„Започва производството на ваксина срещу новата коронавирусна инфекция COVID-19, разработена от изследователския център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“ към министерството на здравеопазването на Русия“, обяви в съобщение руското здравно министерство на 15 август 2020 г.

Русия беше първата в света, която регистрира ваксина срещу COVID-19. Това се случи на 11 август 2020 г. Тя е наречена „Спутник V“ и е създала имунитет у всички доброволци на 21-вия ден след поставянето й, съобщи руската новинарска агенция ТАСС на 1 август 2020 г.

Разработената в Русия ваксина срещу коронавируса създава имунитет у всички доброволци, каза в интервю за CNN ръководителят на Руския фонд за преки инвестиции (РФПИ) Кирил Дмитриев на 29 юли 2020 г.

„Мога да кажа от първо лице, че 100 процента от доброволците са изработили имунитет на 21-я ден след получаване на първата доза. Имунитетът им се удвоява след втората инжекция. 100 процента от животните също са изработили имунитет [срещу новия коронавирус]”, каза Дмитриев.

Той съобщи още, че над 20 страни са демонстрирали интерес към руска ваксина, сред които и Бразилия.

Научните материали по разработването на руската ваксина срещу коронавируса ще бъдат публикувани през август.

По-рано руски представители заявиха, че става дума за дата 10 август или по-рано за одобрение на ваксината, която е създадена от московския институт „Гамалея“. Тя ще бъде одобрена за обществено ползване, след като най-напред я получи здравен персонал.

Руските учени твърдят, че ваксината е била разработена бързо, тъй като е модифицирана версия на създадена вече ваксина за борба с други заболявания.

Руското министерство на отбраната казва, че руски войници са служили като доброволци в човешките изпитания.

Руските официални служители твърдят, че утвърждаването на лекарството върви бързо заради глобалната пандемия и самия тежкия проблем с коронавируса в Русия.

“Нашите учени се съсредоточиха не върху това да бъдат първи, а върху защитата на хората”, каза Дмитриев.

Ваксината използва човешки аденовирусни вектори, които са превърнати в по-слаби, за да не се размножават в организма. За разлика от повечето ваксини в развитие, тя разчита на два вектора, а не на един и пациентите ще получат двойно по-силен помощник срещу вируса.

Министерството на здравеопазването на Русия планира кампания за масова ваксинация срещу коронавируса за октомври 2020 г., каза министърът на здравеопазването Михаил Мурашко пред репортери на 1 август 2020 г.

“Планираме по-широка [ваксинация] за октомври, защото трябва постепенно да стартираме нова система на лечение”, каза той в отговор на въпрос на ТАСС.

Мурашко посочи по-рано, че клиничните изпитвания на коронавирусна ваксина, разработени от Научноизследователския институт по епидемиология и микробиология в Гамалея, са приключили.

Още на 12 юли 2020 г. беше обявено, че изследването върху доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус в университета „Сеченов“ е завършено успешно.

Първата група доброволци ще бъде изписана в сряда, а втората на 20 юли, каза Вадим Тарасов, директор на Института по транслационна медицина и биотехнология към московския медицински университет „И.М. Сеченов“.

По-рано пресслужбата на Министерството на здравеопазването съобщи, че на 18 юни университетът започва клинични изпитвания на ваксина срещу коронавирус, която е разработена от Националния изследователски център по епидемиология и микробиология „Н. Ф. Гамалея“.

“Университетът успешно завърши тестове на доброволци на първата в света ваксина срещу коронавирус”, каза Тарасов, цитиран от руската агенция РИА Новости и агенция БГНЕС.

Директорът на Института по паразитология, тропични и заразни болести към университета университет „И.М. Сеченов“ Александър Лукашев в разговор с РИА Новости отбеляза, че целта на този етап от изследването е да се демонстрира безопасността на ваксината за човешкото здраве, което е постигнато.

Доброволците са били разделени в две групи – първата е получила една доза от ваксината, втората две. Освен повишаване на телесната температура през първите дни след ваксинацията, доброволците не са развили никакви негативни реакции, всички се чувстват добре, подчерта Лукашев.

От своя страна Тарасов отбеляза, че доброволците са били изолирани за дълъг период, били са ограничени в контактите с външния свят още преди началото на тестовете, за да се изключи инфекцията с коронавирус.

Дългата изолация, според Тарасов, е повлияла на психологическото състояние на доброволците, по време на изследването са възникнали конфликти, емоционалният стрес се е увеличил, така че психолозите също са се включили, за да намалят напрежението, възникнало в трудните условия.

Въпреки това, скоро доброволците ще се върнат към обичайния си живот, ще могат да спортуват, да учат, да ходят на работа, каза Тарасов. След изписването, което е планирано за 15 и 20 юли, ще се следи здравословното им състояние, а лекарите ще оценяват как е имунитетът им.

По-нататъшният план за развитие на ваксината вече се определя от стратегията на разработчика, включително сложността на епидемиологичната ситуация с вируса и възможността за разрастване на производството, обясни Лукашев.

„Университетът „И.М. Сеченов“ в пандемичната ситуация действаше не само като образователна институция, както е обичайно, но и като научен и технологичен център, който е в състояние да участва в създаването на толкова важни и сложни продукти като лекарствени препарати … Работихме с тази ваксина, започвайки с предклинични проучвания и разработване на протоколи, и в момента текат клинични изпитвания “, подчерта Тарасов.

Русия също така патентова лекарство срещу коронавирус, наречено „Лейтрагин”, на 6 август 2020 г.

Колаж: Герд Алтман

loading...