Рядко лечение на автоимунен енцефалит в Пловдив

УМБАЛ Св. Георги в Пловдив

Успешно лечение на рядко заболяване приложиха медици в Пловдив.

Една от най-редките медицински техники – плазмафереза, за първи път бе приложена на момченце на 1 година и 2 месеца, страдащо от автоимунен енцефалит.

Това съобщиха от УМБАЛ Св. Георги в Пловдив на 20 октомври 2017 г.

Детето е пациент на Клиниката по педиатрия и генетични заболявания в УМБАЛ Свети Георги, а процедурата извършиха началникът на Клиниката по токсикология проф. д-р Янко Илиев и неговия екип. Според лекарите от двете клиники, лечението е успешно.

Автоимунният енцефалит е мозъчно възпаление, причинено от погрешна атака на мозъка от имунната система – антитела увреждат мозъчните съдове. Малкият пациент е бил приет с гърчове и нарушено съзнание.

Преди да пристъпят към плазмаферезата, лекарите от Клиниката по педиатрия към УМБАЛ Свети Георги са предприели пулс-терапия с метилпреднизолон и цитостатици, но без особен резултат.

Плазмаферезата е приложена, за да извлече антителата, които увреждат мозъка. Процедурата представлява пречистване на плазмата, като по този начин кръвта на пациентите се очиства от антитела. Такава е била и целта на приложеното лечение при детето.

За да бъде продължено ефективно лечението, налага се и прилагане на препарата Ритуксимаб за прицелна терапия, който подтиска образуването на антителата, увреждащи мозъка, , обясниха от Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ Свети Георги.

За първи път рядката техника се прилага върху толкова малък пациент. Еферентната терапия по принцип намира приложение в токсикологията и вътрешната медицина. В УМБАЛ Св. Георги тя се извършва чрез апарат за наномембранна плазмафареза.

Освен чисто медицински прецедент, историята има и друга, хуманна страна, съобщава агенция БГНЕС. Тъй като консумативите за тази процедура не се реимбурсират от НЗОК, семейството на болното дете е трябвало да ги плати изцяло, а финансирането е постигнато чрез дарителска кампания по инициатива на преподаватели и студенти в Медицинския университет в Пловдив.

Снимка: TrafficNews.bg