Рядък протеин може драстично да повиши ефективността на лечението на рак на гърдата

розова панделка

Британски учени установиха ключовата роля на обикновен, но рядък протеин за лечението на рак на гърдата.

Рядък вариант на протеин, съдържащ се в човешките клетки, може да е ключът към пробив в лечението на рак на гърдата, съобщи Университетът на Манчестър, Англия, в своя уебсайт на 5 януари 2023 г.

Според експертите ефективността на лечението може драстично да се увеличи, ако бъде атакуван вариантът на протеина RAC1B.

Изследователи от университета на Манчестър смятат, че благодарение основно на RAC1B раковите клетки не реагират на терапия. Те са установили също, че ако този вариант липсва, не се образуват тумори и не се нанасят вреди на организма.

„За пръв път нашето изследване показва, че без RAC1B клетките на рака на гърдата не оформят тумори и са по-уязвими на химиотерапия, което прави лечението още по-ефикасно“, каза д-р Ахмед Юкар, изследовател на рака на гърдата в университета. Здравите клетки не се нуждаят от RAC1B, затова ако този вариант бъде атакуван от нови терапии, страничните ефекти най-вероятно няма да са силни, добави той, цитиран от БТА.

Изследователите са трансплантирали на мишки клетки на рак на гърдата и са установили, че клетките без RAC1B не са оформили видими тумори сто дни по-късно. Злокачествени клетки, развити в лабораторни условия без RAC1B, не са се възстановили след химиотерапия, а такива с варианта на протеина са се появили отново и то бързо след прекратяване на терапията.

Резултатите от настоящето проучване са публикувани в специализираното издание „Oncogene“ на сп. „Nature“ на 5 януари 2023 г.

Снимка: Marijana / Pixabay