Салма Хайек е лице на кампания на УНИЦЕФ против тетанус

Актрисата Салма Хайек се включи със своята усмивка и сълзите си за началото на кампания на УНИЦЕФ за премахване на тетануса.

Кампанията, която ще обхване 170 милиона жени, изложени на риск, ще се осъществи на място от екипи на организацията и ще се финансира от “Памперс”, марката на “Проктър енд Гембъл”, на стойност 15 милиона долара.

Принципът е прост: световноизвестната марка се ангажира да раздава безплатно по една ваксина срещу опасната болест заедно с всеки пакет памперси, продадени между 1 октомври 2008 г. и 1 януари 2009 година. Операцията ще се повтори след три години, което ще позволи да бъдат обхванати около 200 милиона, половината от нуждите за борба със заболяването, за да бъде то премахнато до 2012 г.

Това, което наистина ми допада, е идеята, че жените по света могат да си помогнат взаимно” за да защитят децата си, разпалено обясни пред медиите звездата от филма “Фрида” и “Десперадо”. Известна с ангажимента си в защита на жените, Салма Хайек е била помолена от компанията-производител на памперси да “заеме лицето си” за борба със смъртоносна болест.

По данни на УНИЦЕФ, от нея само през 2004 година са загинали най-малко 150 хиляди души. Болшинството от тях са в бебешка възраст, поради което кампанията е насочена към млади или бъдещи майки, които биха могли да предадат имунитета си на своите новородени. Ваксината, която съществува от 80 години, струва $ 6-7 цента, като за изработването на имунитет са необходими три дози, уточнява агенция БГНЕС.

Снимка: Jakob Montrasio