Самотата е вредна за здравето

Самотата може да бъде толкова вредна за здравето, колкото пушенето и наднорменото тегло, считат психолози.

Липсата на връзки с други хора не само ни прави нещастни, но се отразява зле и на състоянието на тялото и ума, открили учените. Чувството на отхвърляне или изолация увеличава кръвното налягане, стреса и опасността от развитие на Алцхаймер.

Освен това то намалява волята и упоритостта и се отразява на способността да се следва здравословен начин на живот, считат учените. Откритията бяха оповестени от проф. Джон Качиопо от Чикагския университет на годишната конференция на Американската асоциация за напредък на науката.

Самотата не само променя поведението, но е свързана и с по-голямо съпротивление при протичането на кръвта през кръвоносната система, предупреждава професорът. Освен това, самотата увеличава нивата на хормона на стреса користол, засяга имунната система, повишава кръвното налягане и увеличава депресията.

Също така самотата е свързана с трудно заспиване и по-бързо развитие на Алцхаймер, заявява проф. Качиопо. Разликата между самотен човек и човек с много приятели е като между пушача и непушача, казва още той.

Снимка: sxc.hu