Самотата убива

самота

Самотата убива два пъти повече хора, отколкото затлъстяването. Защо?

Учени от университета в Чикаго, САЩ, установиха, че самотата убива два пъти повече хора от затлъстяването.

Възрастните самотници са с 15% по-висок риск да умрат по-рано от старци, живеещи в компанията на свои близки, сочат данните на изследването.

Причината за това е, че животът на стари години в изолация разсипва имунната система и отнема цели години от жизнения ни път. Ето защо самотата е вредна за здравето и взима два пъти повече жертви, отколкото затлъстяването.

Проучването на екипа на Джон Качопо обхванало доброволци от мъжки и женски пол на възраст над 50 години. Учените установили, че при самотните хора се активират специфични гени – CTRA. Те влияят зле на имунната система и й пречат в борбата срещу вирусите, като в същото време стимулират възпаленията.

Повишените нива на гените CTRA от своя страна потискат мотивацията на възрастните хора и те все по-трудно търсят социални контакти. Получава се нещо като затворен кръг с отрицателни последствия върху здравето. Тези обстоятелства обясняват и защо е толкова трудно на самотниците да променят своя начин на живот.

Нашите съвременни общества са изправени пред двойната заплаха от застаряващи нации и крайно фрагментирана социална среда. При тези условия все по-малко хора общуват на живо един с друг, а предпочитат виртуалните контакти.

Самотата се отразява зле и върху съня на хората. Те все по-трудно заспиват вечер и се нуждаят от медикаменти за тази цел.

Д-р Качопо съветва самотните възрастни хора да се ангажират в социални дейности, като например четене на вестници и книги на незрящи или трениране на малки деца, цитира агенция БТА. Домашните любимци също са незаменими помощници при преборването на самотата.

За повдигане на настроението Zdraven.bg представя специална колекция от музикални видео клипове с котки:

Снимка: Cia de Foto