Самотата увеличава риска от инфаркт и инсулт


самота

Самотата и изолацията увеличават риска човек да умре от инфаркт или инсулт, сочи изследване.

Наскоро Островът се сдоби с министерство, отговарящо за социализацията на самотни хора. Изследването, осъществено във Великобритания, обхваща над 479 000 души, които са отговорили на въпросник, за да се установи дали са социално изолирани или се чувстват самотни.

Социалната изолация и чувството на самота се свързват с по-голям риск от инфаркт на миокарда или инсулт, обобщават учените в публикация в медицинското списание Heart, цитирана от агенциите АФП и БГНЕС.

Това изследване е по-различно от подобни, които са правени досега, тъй като то изолира фактора самота от останалите фактори, засилващи риска от инфаркт. Така когато се изключат останалите рискови фактори, самотата се оказва отговорна за смъртността в 29% от случаите на инфаркт и 32% в случаите на инсулт.

Премиерът на Великобритания Тереза Мей през януари 2018 г. назначи министър, отговарящ за самотните хора. Това радикално на пръв поглед решение, показва реална загриженост за онези, които живеят в изолация и самота.

Кристофър Алън, старши сестринска медицинска сестра в British Heart Foundation (BHF), заяви: Социалната изолация е сериозен проблем, който засяга много хиляди хора в Обединеното кралство. Знаем, че самотата и малкото социални контакти могат да доведат до лоши навици на живот, като напр. тютюнопушене, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Въпреки че това обширно проучване предполага физиологична връзка между самотата и здравословните проблеми на сърцето, връзката за това не е ясна връзка и са необходими много повече изследвания, за да се разбере дали наистина съществува такава, обявиха от BHF. По-ранните проучвания, финансирани от тази фондация, показват връзка между социалната изолация и повишения риск от смърт, като продължава да финансира изследванията, изследващи как психичното здраве влияе на риска от развитие на сърдечни проблеми.

Снимка на самотeн човек: Силвия Сала

loading...