Самота застрашава модерното общество

Човечеството е заплашено от самота и социална изолация, твърдят експерти.

Самотата и социалната изолация са дори по-голяма заплаха за здравето на човека, отколкото затлъстяването. До този извод са достигнали група изследователи от университета Бригам Янг в САЩ, които публикуват своето проучване в специализираното издание Perspectives On Psychological Science.

Тези учени са анализирали медицински данни на близо три милиона души на различна възраст, и са изяснили, че липсата на социални контакти представлява сериозен допълнителен риск за живота.

Изследователите също така са стигнали до извода, че връзката между самотата и опасността от смърт след младежите е по-силна отколкото при възрастните хора.

Днес самотата печели терен и ние предсказваме в бъдеще възможна епидемия от самота, заяви един от авторите на изследването Тим Смит, цитиран от агенция БГНЕС.

Самотата и социалната изолация може да изглеждат не така, както обикновено си ги представяме. Така например даден човек може да контактува с много хора, но въпреки това да се чувства самотен, посочват изследователите.

Според Тим Смит резултатите от изследването показват, че междуличностното общуване, атмосферата на доверие и емоционална връзка между хората влияят не само психически, но и физически на състоянието на човек.

Снимка: Митя Ку