Само сайтът на НАП вече показва справка за здравните осигуровки

Вече само сайтът на НАП вече показва справка за здравните осигуровки.

От 1 февруари 2010 г. всички граждани вече могат да проверяват здравния си статус единствено чрез сайта на НАП на адрес www.nap.bg, естествено безплатно. Това съобщиха от Националната агенция за приходите.

Тай като сайтът им не е с добра навигация Zdraven.bg ви посочва директно мястото, от където се проверява: ТУК, но трябва да се активирали бисквитките на браузера, да потвърдите, че разбирате риска от посещението, да добавите сигурността на този сайт и да продължите към справката, посочена малко по-надолу като Справка за здравноосигурителния статус.

Досега тази информация можеше да се ползва чрез информационната система на Националния осигурителен институт. Проверката на здравния статус ще става по същия начин, както и до сега – с въвеждане на единен граждански номер и код за спам контрол.

От НАП предвиждат да дадат съгласие на всички заинтересовани институции да поместят в техните сайтове връзка към новата електронна услуга. До месец от НАП предвиждат да предложат автоматизирана услуга чрез информационния си център, чрез която с набиране на ЕГН на клавиатурата на телефона ще може да се провери здравният статус.

Ако се окаже, че здравните ви права са прекъснати, трябва да погасите дължимите вноски, за да си ги възвърнете. Промяната обаче ще бъде отбелязана в интернет чак след седмица. Затова – ако някой се нуждае от спешна медицинска помощ и иска да ползва здравните си права по-рано от седмицата, в която ги е възстановил, той ще трябва да изиска специално  удостоверение от данъчната служба. От тази година минималната здравна  вноска за самоосигуряващите се е 16,80 лева, а не досегашните 10,40 лева.

От тази година влязоха в сила законови промени, заради които нови 380 000 самоосигураващи се българи губят здравните си права. Досега без право на здравна помощ бяха само хората, които не са внесли най-малко три вноски в рамките на една година. Сега обаче правата си ще изгубят и хората, които имат непогасени три вноски през последните три години, а не само за 12 месеца.

Самоосигураващите се могат да променят вида на осигуряването си. Те могат да изберат дали да се осигуряват единствено във фонд „Пенсии”, или и във фонд „Общо заболяване и Mайчинство”. Вариантът на осигуряване, който те са избрали, ще важи за цялата година.

Повече информация за задълженията за подаване на декларации и плащане на задължения гражданите могат да получат на телефон 0700 18 700 на цената на един разговор по тарифния план.

Снимка: НАП