Само 2 марки българско краве масло е безвредно

масло

Тест на българското краве масло, което се продава по магазините през 2017 г., показва, че само две марки отговарят на критериите.

Маслото е източник на липиди, мастноразтворимите витамин А и витамин D, и на холестерол.

Маслото е изцяло млечен продукт, който се добива от каймака на млякото, и съдържа 15-20% вода и 80-85% мазнини.

Кравето масло е много лесен за производство продукт, а изискванията към него, валидни за целия свят, са прости и разбираеми – маслото се състои от 82% мазнина и до 16% вода. Не се допуска добавяне на никакви други съединения, включително немлечни мазнини, консерванти, оцветители и други добавки.

Може ли да разпознаем истинско краве масло?

С голяма степен да достоверност можем да различим истинското краве масло от имитиращия го продукт по два основни белега:

Цвят – истинското масло е с отличителен жълтеникав оттенък, докато имитиращите продукти най-често са по-бледи на цвят.

Консистенция – изваденото от хладилник краве масло е твърдо и се размазва трудно на филия. Имитиращото е по-меко, дори и при ниски температури.

Организацията Активни потребители направи втори тест на продукта краве масло в магазинната мрежа на България, осъществен в периода август – октомври 2017 г.

Основната причина е недоверието на потребителите и сигналите за съмнения за нарушения и влагане на неразрешени съединения в продукта, изтъкват от Активни потребители.

Резултатите от този тест показват, че само в 2 от 10 марки всичко е наред – продуктите Краве масло Вълчев Екстра качество (250 г) на Вълчев ООД, Асеновград, и Белииса (250 г), произведено за Лъки 2003 ООД.

Тестът разкрива нарушения като нерегламентирано влагане на немлечни мазнини и вода, незаконно влагане на забранения фунгицид натамицин, както и нарушения в етикетирането на продуктите.

Ето какви конкретни резултати показва от теста на десет марки краве масло от Активни потребители през 2017 г.:
тест масло 2017


тест масло 2017

Според българското законодателство, продуктите с добавени немлечни мазнини задължително се обозначават като имитиращи, като на опаковката им се изписват вида и процента на заместителя. Това изискване не е спазено. От изследваните 10 търговски марки в 3 се открива нерегламентирано влагане на немлечни мазнини, това са съответно 10 грама опаковки (проба 4) на Маркенбугер ЕООД (производител Милтекс КК ЕООД, Варна) и две марки (проби 6 и 9) с 125 грама (Чепеларе и Хранинвест) произведени от Хранинвест ЕООД, с.Кичево, област Варна. Нарушенията са маркирани с червен цвят в таблицата, отбелязват Активни потребители.

Количеството на използваните немлечни мазнини варира от 40 до 60% спрямо общата масленост. При две от търговските марки, тези на компания Хранинвест (проби 6 и 9), допълнително се установява и влагане на големи количества вода. Установеното нарушение освен, че е търговска измама, води до значително влошаване на качеството на храната.

Вложените немлечни, най-вероятно хидрогенирани растителни мазнини, повишават риска от сърдечно-съдови болести. Допълнителната вода от своя страна увеличава вероятността от развитие на патогенни микроорганизми, както и окислителни процеси водещи до натрупване в продукта на токсични и канцерогенни съединения.

Рискът от бърза развала при влагане на допълнителна вода се намалява чрез влагане на антибактериални и антигъбични препарати с цел удължаване сроковете на трайност. Натамицинът (Е235) е едно от тези съединения, но в ЕС е разрешен само за повърхностно третиране на някои сирена и сухи салами (суджуци) за предотвратяване развитието на плесени (Директива 95/2/ЕО от февруари 1995 г.). Влагането на натамицин в краве масло е забранено в ЕС.

От тестваните 10 марки натамицин се открива в три (маркирани в червено в таблицата). Това са продуктите Чепеларе и Хранинвест (проби 6 и 9), произведени от Хранинвест ЕООД, като и марката Роса на Белла България. Количествата варират от 8 до 32 мг/кг. Натамицинът в маслата без съмнение е добавен умишлено от производителите, защото няма никакъв друг начин за неговото попадане в краве масло. Влагането на натамицин е грубо нарушение на българското и европейското законодателство.

Това съединение е сравнително слабо токсично за хората, но въпреки това представлява риск за здравето на човек, защото е алерген, натоварва ненжно метаболизма и води до риск от развитие на опасни бактерии, особено когато той е комбиниран с повишено съдържание на вода.

Както и при другите тестове на Активни потребители и при този се установяват неточности в информацията поднесена на етикетите. Всички те са маркирани с жълт цвят в таблицата.

Като цяло резултатите от този тест показват, че само в 2 от 10 марки всичко е наред, а в още 3 отклоненията са незначителни и няма да се отразят на здравето на потребителите.

При другите 5 марки обаче се установява нерегламенирано и/или незаконно влагане на немлечни мазнини, вода и фунгицида натамицин. Това са следните търговски продукти: Miltex (1), Butter на Милтекс КК (4), Чепеларе на Хранинвест (6), Роса на Белла България (8) и Хранинвест (9). Консумирането на изброените търговски марки може да се отрази негативно на здравето на хората и затова се препоръчва те да бъдат избягвани.

Снимки: масло в чиния: Мелиса Вийзе; таблици: Активни потребители