Само 6 държави в света дишат чист въздух

Нова Зеландия

Само 5% от страните в света отговарят на указанията на СЗО за замърсяването на въздуха с прахови частици PM2.5.

Само за 6 държави и други 7 територии в света може да се каже, че имат здравословно качество на въздуха, като през 2022 г. нивата на замърсяване на въздуха са достигнали рекордни стойности. Това сочат данните в петия годишен доклад, публикуван на 14 март 2023 г., на швейцарската компания IQAir, която следи качеството на въздуха по света.

Експертите на IQAir са анализирали данни за качеството на въздуха от 30 000 станции за мониторинг в 7323 града в 131 държави.

IQAir посочва Австралия, Естония, Финландия, Гренада, Исландия, Нова Зеландия и териториите в Тихия океан и Карибския басейн, включително Гуам и Пуерто Рико, сред страните с по-чист въздух според Световната здравна организация (СЗО).

Най-мръсен въздух според IQAir има в Чад, Ирак, Пакистан, Бахрейн, Бангладеш, Буркина Фасо, Кувейт и Индия. Насоките на СЗО определят безопасното ниво на замърсяване като такова, при което концентрацията на прахови частици PM2,5 не надвишава 50 микрограма на кубичен метър. В Чад този показател е 89.7, а в Ирак – 80.1.

Експертите на IQAir подчертават, че замърсяването на въздуха е най-сериозната заплаха за околната среда. Всяка година повече от 6 милиона души по света умират поради последиците от замърсяването на въздуха. Общите икономически щети от замърсяването на въздуха се оценяват на 8 трилиона щатски долара, което надхвърля 6.1 % от световния БВП, пише агенция БГНЕС.

Общо 118 (90%) от 131 страни и региони надвишиха годишната препоръчителна стойност на СЗО за PM2.5 от 5 µg/m3 през 2022-ра.

Пейзаж от Нова Зеландия: Paul McGowan / Pixabay