Само 8% от пълнолетните българи нямат кариес

при зъболекар

По-малко от 1 от 10 българи на пълнолетна възраст могат да се похвалят, че нямат кариес, сочи национална статистика.

На 18-годишна възраст младежите в България имат средно по 6 кариеса. Още на 5-6 годишна възраст децата имат средно близо 4 кариеса.

Децата без кариеси на 5-годишна възраст са по-малко от една трета, а при 18-годишните вече само 8% са без кариеси.

Това сочат данните от епидемиологично проучване за установяване на оралния статус на децата в България, проведено чрез прегледи на над 20 000 деца на различни възрасти в отделните области на страната.

Данните от проучването и евентуалните решенията на проблема бяха представени от детския зъболекар проф. Милена Пенева в Народното събрание на кръгла маса на тема Проблемите в денталната помощ и решаването им в полза на пациента, предаде репортер на агенция БГНЕС.

Неустановени хигиенни навици, слаб родителски контрол, неправилно хранене и семейни проблеми различни от оралното здраве. Това са основните фактори, които формират кариесите при децата в България, посочи проф. Милена Пенева.

Родителите нямат време и познания да обучат децата си на правилно отношение, контролът е доста занижен по отношение на оралната хигиена, посочи тя. По думите й, децата се хранят предимно с въглехидрати и нездравословна храна. Същевременно не е достатъчна консумацията на млечни продукти, които са източник на калций. Не е достатъчна и консумацията на плодове и зеленчуци, подчерта тя.

Много важен проблем е семейната и социална среда. Родителите и семейството са ангажирани с други проблеми и оралното здраве остава на страна, коментира проф. Пенева. От друга страна лечението ангажира много време и предизвиква болки, което отблъсква децата от лечението. Трудност е й за лекуващите, защото не е лесно да овладееш едно дете. Поради тази причина се лекуват само спешните състояние и са за изоставени ранните стадии, обясни тя.

Според детския дентален лекар кариесът не е само разрушението по зъбите, а процесът, който съществува много преди разрушението. Има стадии на обратимост, който в момента не се лекува, защото лекуваме спешното състояние, подчерта тя и настоя, че решението е в превенцията.

Задачата на превенцията започва с промоцията на оралното здраве, като става дума за обединение на редица мерки, които довеждат до промяна на поведението за контрол над оралното здраве, обясни проф. Пенева.

Снимка: Дейвид Гьоринг