Сандвич с краставица идеален за жегите

сандвич с краставица

Сандвич с краставица идеален за жегите, твърдят експерти.

Сандвич с краставица е най-добрата храна за регулиране на телесната температура в горещините, установиха американски учени.

Ефектът е дори още по-добър, ако сандвичът с краставица бъде съчетан с чаша чай или дори халба горчива бира.

Други храни, за които се смяташе, че имат разхладителен ефект, се оказали не толкова ефективни. Сладоледът не води до намаляване на цялостната телесна температура, установили учените.

Дори водата, която се пие в най-горещите дни от годината, трябва да е със стайна температура, а не ледено студена.

Експерти от хранителната индустрия, които участваха в ежегодната конференция на Американското химическо дружество, отбелязаха, че не версията с бял хляб на сандвичите с краставица осигуряват най-добрия ефект в горещ ден, а краставици в пълнозърнест хляб с дебел слой майонеза и морска сол отгоре.

Дружеството възложило на експертите да открият кои храни и напитки са най-полезни за човешкото тяло при високи температури. Ключът според изследователката Сара Риш е да се понижи вграденият термостат в тялото, за да издържи на жегата, да се избегне дехидратацията и да се запазят жизноноважните минерали и витамини.

Плодовете и зеленчуците с високо съдържание на вода са особено полезни в горещото време. В тази категория влизат краставиците, динята и целината.

Зърнените храни също са полезни за тялото, защото имат високо съдържание на магнезий и калций, предотвратяващи схващания в жегата. Поради това пълнозърнестият хляб е по-добрият избор за сандвич с краставица. По същата причина бирата в умерени количества също може да се окаже полезна.

Макар изкушението да е голямо, е по-добре да избягвате всички прекалено студени храни и напитки – от сладоледа до охладената светла бира и дори ледено студената вода, казва Риш, цитирана от британското издание Telegraph. Причината е, че крайно студените храни охлаждат частта от тялото, с която влязат в контакт, но това поставя останалите части в шок, така че те се затварят и тялото престава да регулира правилно температурата.

Горещите напитки обаче са полезни в топлите дни, въпреки че учените спорят относно ефективността на кофеина. Танините в чая и виното имат добър охлаждащ ефект за тялото.

Лютите храни водят до потене, което също е начин за охлаждане на тялото, така че къри, подправено с джинджифил, или капсаицин от лютите чушки са полезни. Това е причината, поради която в много топли страни се ядат много люти храни, обяснява Риш.

Тя съветва да се избягват храните с високо съдържание на протеини и мазнини, защото тялото трябва да работи по-усилено за смилането им. Това означава, че в горещините трябва да се избягват сладките неща и месните продукти.

Снимка: Steve Gasser