Саниране на сгради води до рак

Енергоспестяващите технологии в строителството като саниране на сгради водят до рак, предупреждават учените.

Енергоспестяващите технологии в строителството, към което се причислява и полемичното в България саниране на блокове и сгради, могат да причинят рак, тъй като вдигат равнището на радон.

Енергоспестяващите сгради увеличават концентрацията на радона до 56,6%. Това означава 278 случая на преждевременна смърт или загуба на 4700 години живот годишно само във Великобритания, показват данни от изследване, цитирано от framar.bg.

Радон е радиоактивен химичен елемент от период 6, група 8А и с пореден номер в Менделеевата таблица Z = 86. Радон е вторият причинител на рак на белите дробове след тютюнопушенето.

Радонът се натрупва в енергоспестяващите сгради заради измененията в стандартната схема на обмяна на вътрешния и външния въздух. При енергоспестяващо строителството, както и при саниране, всичко е насочено към херметизиране на помещението.

Има основания да се смята, че високото съдържание на радон в жилището може да доведе до образуване на рак на белите дробове. Такива изследвания са правени и в България, уточнява wikipedia.org. Така например в район с по-висока смъртност, причинена от рак на белия дроб, е била установена и повишена концентрация на радона във въздуха в жилищните сгради.

В такива сгради е по-висок и рискът от образуване на мухъл и гъбички. В такава среда хората изпитват умора, дразнене на дробовете и сълзене.

Американско проучване пък показа, че енергоспестяващите крушки засилват риска от рак на кожата.

Снимка: Димитър Николов