Сан Франциско забрани електронните цигари

Сан Франциско e първият голям град в САЩ, който забранява електронните цигари.

Сан Франциско стана първият голям град в САЩ, който ефективно забрани продажбата и производството на електронни цигари, докато не се потвърди тяхната евентуална безопасност, съобщава BBC.

Законодателството беше одобрено единодушно от общинските съветници на 25 юни 2019 г., а поддръжниците му обявиха, че то е необходимо поради “значителните последици за общественото здраве” от “драматичния скок” на тютюнопушенето сред младите хора.

В наредбата се казва, че продуктите за електронни цигари, продавани в магазините или онлайн в Сан Франциско, ще се нуждаят от одобрение от Американската администрация по храните и лекарствата, която в момента не е дала такова.

Кметът на града Лондон Брийд има 10 дни да подпише законодателството, което тя вече обяви, че ще го направи. Законът ще започне да се прилага седем месеца след датата на гласуване, въпреки че имаше съобщения, че фирмите биха могли да го оспорят по съдебен път.

От компанията Juul заявиха, че този ход ще върне пушачите обратно към цигарите и “ще създаде процъфтяващ черен пазар”.

Активистите против електронните цигари твърдят, че фирмите умишлено се насочват към младите хора, като предлагат ароматизирани продукти. Критиците твърдят, че не само е необходимо повече научни изследвания на въздействието върху здравето, но и че елетронните цигари може да насърчат младите хора да преминат към обикновени цигари.

На 5 юни 2019 г. след единодушно гласуване на градския съвет Бевърли Хилс стана първият град САЩ, където влиза в сила забрана на продажбата на цигари и тютюневи изделия.

Снимка на електронна цигара: Джоузеф Морис