Сауна за дълголетие


Ползването на сауна удължава живота, твърдят експерти.

Честите посещения на сауна удължават живота, като намаляват риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания, сочат резултатите от изследване, цитирани от агенциите Асошиейтед прес и Франс прес.

Изследването обхванало 2315 мъже на възраст между 42 и 60 години за период от 21 години. Резултатите показали, че рискът от смъртоносен инфаркт на миокарда намалява с 22% за онези, които посещават сауна два-три пъти седмично.

Рискът намалява с 63% за участниците, които посещават сауна между 4 и 7 пъти седмично.

Колкото до риска от смърт в резултат на увреждане на коронарните артерии, той е с 23% или с 48% по-малък за посещаващите сауна съответно 2-3 или 4-7 пъти седмично.

Авторите на изследването обобщават, че посещаването на сауна два-три пъти седмично намалява риска от смърт с 24%, а посещаването й 4-7 пъти седмично – с 40%.

Освен честотата на посещенията, е от значение и времето, прекарано в сауната.

В сравнение с мъжете, за които сеансът в сауната продължава по-малко от 11 минути, рискът от инфаркт на миокарда е със 7% по-малък за онези, които прекарват там между 11 и 19 минути на сеанс.

Намаляването на риска е 52%-но за участниците, които остават там повече от 19 минути на сеанс.

Изследователите заявиха, че са нужни допълнителни проучвания, за да се определи механизмът, който може обясни връзката между състоянието на сърдечносъдовата система и честите посещения на сауна.

Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Journal Of The American Medical Association, съобщава агенция БТА.

Снимка: спа хотел Йошбергхоф