
Представяме свежи коктейли с натурални сокове за жегите.
Лятото е сезонът на жегите. Алкохолните напитки обаче загряват организма при разграждането му. В горещините по-лесно се дехидрираме и трябва да поемаме повече течности.
Затова представяме над половин дузина рецепти за здравословни коктейли от прясно изстискани плодове. Всеки от тях е изключително подходящ за жегите. Насладете им се!
Утринен каприз
Продукти за 2 чаши:
Сок от моркови – 200 мл
Сок от тиква – 100 мл
Портокалов сок – 100 мл
Етерично масло (мандарина) – 1 капка
Куркума на вкус
Разбита нискомаслена сметана [Веганите нека пропуснат тази съставка]
Приготвяне: Смесват се прясно изцедените сокове от морковите, тиквата, портокала и се добавя капка масло от мандарина. Налива се в стъклена кана или в две стъклени чаши. Отгоре може да се украси с разбита нискомаслена сметана и да се поръси с куркума. Пие се със сламка.
Динено-ягодова лимонада
Продукти за 2 чаши:
Диня (сърцевина) – 300 г
Ягоди – 50 г
Лимонов сок – 30 мл
Захар – 50 г
Вода – 100 мл
Приготвяне: Сърцевината на динята се отделя от кората, а ягодите се нарязват на половинки.
Добавят всички съставки (заедно с водата) в блендер и се разбиват до получаването на еднородна смес. Преди поднасянето се охлаждат.
Омайващ зелен елексир
Куп зелени съставки, съчетани в еликсир, който ще се чувствате добре в летните жеги.
Продукти за 1 чаша:
2 краставици
1 лимон (сок)
стрък мента
стрък лимонена трева
джинджифил (корен, 2 см)
кубчета лед
Приготвяне: Измийте добре краставиците и напревете сок от тях в соко изтисквачка. Изцедете лимона и добавете към сока краставици. Настъргайте корена джинджифил. В подходяща чаша сложете листата от мента и лимонена трева, настъргания джинджифил и 2-3 кубчета лед. Излейте отгоре сместа от краставиците и лимона и се насладете.
Зеленоплодов освежител
Продукти за 2 чаши:
1 краставица
2 киви
1 дрозд бяло грозде (само зърната)
листа мента
100 мл вода
лед
Приготвяне: Измийте добре краставицата, гроздето и листата мента. Нарежете краставицата на малки кубчета. Отделете зърната грозде. Обелете кивитата и ги нарежете на парчета. Накъсайте листенцата мента. Всичко това сложете в блендер, като може да добавите 100 мл вода, и разбийте. Добавете лед за разхлада.
Грейпфрут с розмарин
Леко горчивата нотка на този плодов коктейл ще ви освежи в горещите дни.
Продукти за 1 чаша:
1 грейпфрут
1 стръкче розмарин
250 мл газирана вода
кубче лед
Приготвяне: Измийте плода, разделете го на четири и едната част нарежете надребно. Изцедете останалото.
Смесете сока от грейпфрут със содата и сложете кубче лед. Гарнирайте със стръкчето розмарин. Ако искате да получите по-наситен билков вкус, може да накиснете стръкчето розмарин преварително в газирната вода за няколко часа.
Пъпешова бомба
Продукти за 2 чаши:
Пъпеш – 600-800 г
Портокалов сок – 100 г
Сол
Джинджифил (свеж) – неголямо парченце
Приготвяне: Малък сочен пъпеш се почиства от семената, изстъргва се сърцевината до кората и се смила в блендер. Добавят се малко портокалов сок, щипка сол и парченце джинджифил. Оставя се за няколко часа в хладилник. После се разлива в чашите, украсен с джоджен.
Дамата в розово
Сместа от сок от цвекло и зелен чай освежава уморените и подпомага храносмилането благодарение на съдържащата се в него фолиева киселина.
Продукти за 1 чаша:
100 мл зелен чай (охладен)
150 мл газирана вода
1 с.л. сок от червено цвекло
1 малък лайм
кубче лед
Приготвяне: Сварете зелен чай в подподяща купа и оставете да изтине, след което го охладете в хладилник.
Налейте в чаша студения зелен чай, газираната вода и сока от цвекло. Изстискайте лайма и оставете едно резенче за украса. Допълнете с лед.
Мохито с манго
Жълтата напитка е богата на витамин C, което я прави истински имуностимулант.
Продукти за 1 чаша:
1 манго
10 листа мента
1 с. л. сок от лайм
250 мл газирана вода
лед
Приготвяне: Пасирайте мангото с ментовите листа и сока от лайм. По желание консистенцията може да мине през цедка. Смесете пюрето от манго с газираната вода и добавете лед.
Джинджифилов коктейл Switchel
За произхода на тази освежаваща напитка спорят жителите на Карибите и английските новозаселници в Нова Англия, където става изключително популярна още през ХVІІ. век, а през ХІХ. век става традиционна за фермерите в Северна Америка. Освен това е и много полезна, защото помага срещу възпаления, раздразнена кожа, подсилва имунната система, успокоява стомаха и се грижи за електролитния баланс.
Продукти за 4 чаши:
Приготвяне: Поставете джинджифила в една от чашите с вода и я сложете в малка тенджера или купа и сложете на котлон да заври. След това оставете да изстине.
Изсипете джинджифиловата вода, останалите 2 чаши вода вода, ябълковия оцет, сока от лимон и меда (или кленовия сироп) в буркан или подходящ същ. Разбъркайте и коригирайте лимона и сладостта по ваш вкус.
Съхранявайте в каничка или буркан в хладилника или на стайна температура, ако се пие през целия ден.
Zdraven.bg поздравява всички за добро настроение със специална селекция от български песни за лятото:
Снимки: оранжев плодов коктейл: Майкъл Лоренцо; сок от пъпеш: Аделия Розалинда