Световен ден за борба със СПИН 2012

Световен ден за борба със СПИН се отбелязва на 1 декември.

За първи път този ден е отбелязан през 1988 година. Тогава Световната Здравна Организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1 декември за Световен ден за борба със СПИН.

Новооткритите ХИВ-позитивни българи през 2012 година са 139.

Над 70% от тях са се инфектирали по полов път. Това съобщи за Дарик д-р Тонка Върлева от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

През 2012 г. не се наблюдава тенденция за увеличаване на случаите, 45% от новите случаи обаче се отнасят до млади хора, на възраст под 29 години.

От новорегистрираните 108 са мъже и 31 жени.

Горната възрастова граница при мъжете е 63 години, а при жените – 56 години, посочва още статистиката в България.

Най-много от новорегистрираните случаи са в София – 67, а столицата е последвана от Пловдив – 13, Пазарджик – 10, Варна – 7, Софийска област – 6.

Тази година има две особено уязвими групи. Първата е групата на мъже, които имат сексуални контакти с други мъже. Те съставляват 35% от новоинфектираните. Втората група е тази на наркомани, които използват общи спринцовки. Съответно те са 26% от новоинфектираните.

От новорегистрираните случаи едва 9% са ХИВ-позитивните лица, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и при изследване у нас са установели като носители на болестта, допълват още от Здравното министерство.

По данни на Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН към Министерството на здравеопазването, към 25 ноември 2012 г. общият брой на официално регистрираните в страната лица, живеещи с ХИВ/СПИН, е 1612.

Към 30 септември 2012 г. общият брой на българите, които са изследвани за ХИВ в лабораториите в страната е 244 605.

През 2012 г. МЗ е осигурило антиретровирусна терапия за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН. Разкрити са 5 сектора за лечение на пациенти към инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, като за целта беше предоставено допълнително финансиране от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Към 31 октомври, общо 518 лица получват необходимата терапия, а общо 816 лица с ХИВ са регистрирани за проследяване в секторите за лечение на пациенти с ХИВ.

През 2012 г. МЗ осигурява средства за закупуване на 23 медикамента на стойност близо 10 милиона лева. За гарантиране непрекъснатостта на терапията със средства на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария бе създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 милион лева. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите като подобрява имунния им статус и качеството им на живот.

Последните официални данни за разпространението на заболяването в европейския регион показват, че през 2010 г. новорегистрираните случаи на ХИВ на 100 000 население в България (2,2 на 100 000) са два пъти по малко от средното за Европейския съюз – 5,7 на 100 000 население.

Международни звезди записаха специално видео послание за тазгодишния Световен ден за борба със СПИН, сред които актьорите Колин Фарел и Зоуи Салдана, диджей Тиесто и др. Видео обръщението е под мотото It Starts With Me [в превод: Започва с мен] и с него се пропагандира “началото на края на ерата на СПИН”.

В клипа Колин Фарел казва: “несправедливо e нещо като СПИН, което е лечимо и предотвратимо, но създава толкова много болка и смърт по целия свят.

Снимка: Надя Коцева, Zdraven.bg