Световен ден за борба с диабета: 10% от българите са диабетици

Всеки десети българин е диабетик, сочат данни на Международната федерация за борба с диабета, публикувани от dariknews.bg.

В България около 600 000 са диабетно-болните. Това прави около 10% от населението на България. Данните сочат, че 70% от тях са и лошо лекувани.

Световен ден на диабета

На 14 ноември се отбелязва световната кампания за борба с диабета. В послание на Международната федерация по повод Световния ден за борба с диабет, изпратено до всички страни по света, се посочва, че на всеки 10 секунди един човек умира от заболяването.

Лекари от Българското дружество по ендокринология са направили проучване на захарен диабет тип 2, което е обхванало около 11 000 диабетици. Според него 36 на сто от болните развиват усложнения – увреждане на очи, бъбреци, инсулти и инфаркти. Заключението на дружеството е недобра компенсация на диабета и необходимост от подобряване на взаимодействието между ендокринолози и общопрактикуващи лекари, за да се открие рано заболяването и да се предприемат адекватни действия за предотвратяване появата на усложнения.

В България все повече деца се разболяват от болестта. Данните сочат също, че към Световния ден за борба с диабета техния брой е около 2,500.

С осветени монументи в синьо се отбелязва Световния ден за борба с диабета. На снимка: мостът над Босфора в Истанбул.

Снимка: International Diabetes Federation