Световен ден за борба с остеопорозата 20 октомври 2012

На 20 октомври се отбелязва Световен ден за борба с остеопорозата. През 2012 година мотото на деня е Да предотвратим повторно счупване!

На тази дата стартира и едногодишна кампания, посветена на повишаване на глобалната осведоменост относно предотвратяването, диагностиката и лечението на остеопорозата и метаболитните костни заболявания. Организира се от Международната Остеопорозна Фондация (IOF), пише агенция БГНЕС.

Световния ден на остеопорозата се отбелязва от 20 октомври 1996 г. Инициативата е на Националното Остеопорозно общество на Обединеното кралство и се поддържа от Европейската комисия. От 1997 г. денят се организира от Международната Остеопорозна Фондация. През 1998 г. и 1999 г. Световната Здравна Организация е действала като съорганизатор на Световния ден на остеопорозата.

Остеопорозата е най-разпространеното костно заболяване, което се характеризира с намалена костна плътност и нарушения в структурата на костната тъкан. При него костите стават крехки, чупливи и съществува риск от това да настъпят животозастрашаващи фрактури.

Това заболяване се развива години наред без видими признаци и се открива тогава, когато се получи счупване, което може да застраши живота или да предизвика инвалидност. Тези счупвания, наречении още в медицината фрактури, най-често са предизвикани от минимални по сила травми, които иначе не биха навредили кости с нормална плътност.

Приблизително половината от хората, които са преживели остеопоротична фрактура, ще имат в бъдеще и още, ако не се предприеме лечение. Данните сочат, че 68% от жените и 59% от мъжете с бедрена фрактура са претърпели поне още едно счупване. Милиони хора по целия свят страдат от остеопороза. Ето защо Международната Остеопорозна Фондация нарича заболяването “тихия крадец”.

Снимка: sxc.hu