Световен ден за борба с хепатита 28 юли

За втора поредна година Световният ден за борба с хепатита се отбелязва на 28 юли, съвместно със Световната здравна организация.

Това е резултат от резолюция на СЗО, която обявява вирусния хепатит за здравно предизвикателство от световен мащаб, наравно със заболяванията СПИН, малария и туберкулоза.

Създаването на Национален хепатитен план поставя България сред лидерите в областта на формиране на новите политики за превенция на заразните заболявания. Това заяви на пресконференция в Бургас заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Световният ден се отбелязва по цял свят с различни инициативи и дейности, насочени към младите хора. Тази година център на националните прояви, провеждани с подкрепата на МЗ, е община Бургас. На пресконференцията беше подчертано, че България е инициирала и е подписала резолюцията на Световната здравна асамблея за борба с хепатита. Тази българска позиция е получила международно признание и нашата страна има свой зам.-председател на Регионалния комитет на СЗО за Европа.

Всички държави, подписали резолюцията са поели отговорността да създадат в следващите пет години национални програми за борба с хепатита. България обаче е първата държава от Източна Европа и третата държава на континента, която разработва такава програма, след Шотландия и Франция, където вече те действат, каза зам.-министър Димитрова. Тя изтъкна, че идеята за Национален хепатитен план има и регионални измерения като идеята е общините у нас да се включат в програмата по начин, който е най-подходящ за населението от регионите.

През 2012 година СЗО фокусира вниманието върху хепатит С сред инжекционните наркомани и честото съчетание при тях с ХИВ инфекция. Целта на кампанията е да се подобри информираността на обществото за съпътстващите рискове при вирусните хепатити, а също и за методите за ранна диагностика и предпазване.

По данни на СЗО около 9 милиона души в Европа са заразени с вируса на хепатит С. Около 86 000 от тях умират ежегодно. В България всички видове вирусен хепатит подлежат на задължително съобщаване и отчет. През 2011 г. са регистрирани общо 6 258 случая на остри вирусни хепатити. Заболяемостта на 100 000 души е 83,39.

Постижение за България е фактът, че още през 1992 г. е въведена задължителната имунизация на новородените деца срещу хепатит Б. В резултат на това е постигнат висок ваксинален обхват от над 98 % и заболяемостта е изместена в активната възраст над 20 години.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми, мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Само в Европа заболелите от хепатит В и хепатит С възлизат на 14 милиона души, като годишно 122 хиляди от тях умират.

Снимка: Jeremy T. Hetzel