Световен ден на диабета 14 ноември 2011 година

Световният ден на диабета се чества всяка година на 14 ноември. Това е рождената дата на един от откривателите на инсулина – д-р Фредерик Бантинг.

В световен мащаб 300 милиона души са в рисковата група за диабет, като заболяването става причина за 4 милиона смъртни случая годишно. Статистиката показва, че този брой се удвоява на всеки 10-15 години, информира агенция БГНЕС.

Разходите за лечение на болестта в световен мащаб през 2010 година надхвърлят 370 милиарда долара, а очакванията са те да достигнат 455 милиарда до 2030 година, сочат данни на Международната федерация по диабет. Диабетът може да предизвика бъбречна недостатъчност, ампутация, слепота, засяга сърцето, нервите и др.

Около половин милион българи страдат от диабет, от тях 3000 са деца. Тревожен е също така фактът, че възрастта на децата с това заболяване непрекъснато пада, алармира dariknews.bg.

Ранното откриване на заболяването може значително да подобри и улесни лечението и състоянието на болните. От съществено значение е и воденето на правилен начин на живот, въпреки диагнозата диабет.

Най-важното е извършването на профилактични прегледи при ендокринолог, а при пациентите с диагностицирано заболяване – и периодични (през шест месеца, ако се налага по-често) прегледи от специалист ендокринолог за контролни изследвания и прецизиране нуждите на пациента.

Снимка: Rotorhead, sxc.hu