Световен ден на диабета 14 ноември 2012 година

На 14 ноември се отбелязва Световен ден на диабета.

За трета поредна година Българска асоциация Диабет (БАД) организира инициативата “Месец на диабета” в страната.

През 2012 година мотото на месец ноември е на Международна диабетна асоциация IDF – Диабет: Да защитим нашето бъдеще: Подходяща среда за всички. Правилно обучение за всички.

14 ноември е обявен за Световен ден на диабета и се отбелязва всяка година от 1991 г. насам под егидата на Световната здравна Организация, припомня агенция БГНЕС. През 2006 г. с резолюция 61/225 на ООН той става ден, официално наблюдаван и от ООН. На тази дата е роден Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.

Вече в над 160 страни по света денят се отразява от различни организации, компании, здравни сдружения и съмишленици, обединени от една цел: подобряване начина на живот и лечението на хората с диабет. Данните сочат, че през 2011 г. диабетът е бил причина за смъртта на над 4 милиона и половина души. Още по-тревожно е, че се очаква през 2030 година заболелите от диабет да достигнат 552 милиона души.

В България около 300 000 българи са диагностицирани с диабет. Други 250 000 възрастни страдат от болестта, но не го знаят, защото са засегнати от така наречения скрит диабет. Няма точна информация колко са българчетата диабетици до 18 години, но се приема, че те са около 3000. България е на 29-то място в Европа по качество на лечение на диабетиците.

Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна Федерация реши, в продължение на 5 години – от 2009 до 2013 година – кампаниите по отбелязване на Световен ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.

Снимка: Jill Brown

loading...