Световен ден срещу синдрома на Сьогрен

23 юли е Световен ден срещу синдрома на Сьогрен.

Синдромът на Сьогрен е хронично възпалително автоимунно заболяване, при което се засягат основно слъзните и слюнчените жлези. Протича с два главни симптома – сухота в очите и сухота в устата.

Това заболяване може да протече в комбинация с друг проблем на съединителната тъкан. Вторичният синдром на Сьогрен се съчетава най-често с ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, системна склеродермия.

Сьогрен е второто по честота системно заболяване на съединителната тъкан след ревматоидния артрит. Жените боледуват 10 пъти по-често от мъжете. Обикновено възниква във възрастта между 30 и 50 г. Причината за заболяването не е изяснена.

През 2012 г. денят за борба със синдрома на Сьогрен ще бъде отбелязан за 3-ти път. На 23 юли е роден шведският офталмолог д-р Хенрик Сьогрен, който първи идентифицира заболяването през 1933 г.

На тази дата, неправителствени организации от цял свят се обединяват в усилието да информират обществото за заболяването и неговата значимост. Именно информираността може да помогне на хиляди хора да потърсят лекарска помощ и да бъдат диагностицирани навреме.

Сред известните личности, които страдат от синдрома, е тенисистката Винъс Уилямс. По време на турнира US Open 2011, Винъс припадна на корта. Оказва се, че известната спортистка страда от заболяването, което обърка сериозно кариерата и бъдещето й.

Близо 4 милиона други американци също са засегнати. Във Великобритания броят на заболелите е 2 милиона души. В България, както и при другите ревматологични заболявания, броят на хората със синдром на Сьогрен е неизвестен. Официални проучвания не са правени и не се планират такива от здравните институции, съобщават от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България.

Симптомите на заболяването са: сухота в очите, дразнене, парене, усещане за чуждо тяло, липса на сълзи, повишена чувствителност към светлина, зачервяване. Сухотата в устата се дължи на намаленото производство на слюнка от слюнчените жлези. Появяват се затруднения при преглъщане. При съмнения, потърсете незабавно ревматолог, съветват от организацията, цитирани от агенция БГНЕС.

Снимка: Mihai Tamasila, sxc.hu