Световен рекорд за лицеви опори

Лукас Хелмке

Световният рекорд за най-много лицеви опори за 1 час е 3206 пъти.

Млад баща от Австралия постави световен рекорд за най-много лицеви опори, направени за един час, съобщи Книгата на световните рекорди Гинес.

Лукас Хелмке от Бризбън, Австралия, направи 3206 лицеви опори за един час, с което подобри предишния световен рекорд. Това се равнява на секунда и една стотна за една лицева опора.

Счетоводител по професия, 33-годишният баща каза за Книгата на рекордите на Гинес, че иска да „вдъхнови“ едногодишния си син, като му покаже, че „няма невъзможни неща“.

Всяка лицева опора трябваше да бъде безупречна, за да отговаря на стандартите, необходими за официален световен рекорд.

Хелмке трябваше да държи тялото си изправено по пътя си нагоре, без да огъва коленете и кръста си, като същевременно достига поне ъгъл от 90 градуса в лакътя, когато се спуска.

Той беше „глобен“ с 34 лицеви опори поради неправилна форма и въпреки това продължи да изпреварва рекордьорите, които бяха преди него. Предишният рекорд беше поставен от Даниел Скали, който направи 3182 лицеви опори през април 2022 г.

Лукас тренира 2-3 години, за да счупи този рекорд.

Официалният опит се състоя в старата му зала за силов трибой, Iron Underground в Бризбън, на 17 ноември 2022 г., но е признат и вписан в Книгата на рекордите на 24 март 2023 г.

рекорд лицеви опори

Лукас раздели лицевите опори на серии от 30 секунди, като се стремеше да завърши 26 лицеви опори във всяка. Лукас леко надхвърли тази цел, постигайки среден процент от 26.7 лицеви опори на всеки 30 секунди. Лукас е направил средно 53 лицеви опори за една минута.

След постигането на тази титла в Световните рекорди на Гинес, Лукас не смята да почива на лаврите си – той планира да подобрява поне един рекорд всяка година отсега нататък.

„Това е първият рекорд, който искам да поставя от редица други рекорди за лицеви опори“, каза Лукас.

Снимки: Guinness World Records