СЗО критикува световното здравеопазване

Световната здравна организация (СЗО) обяви, че настоящите здравни системи не са адекватни на промените в съвременния свят и призова правителствата да се върнат към основите на грижата за пациентите.

Според Световната здравна организация здравните системи реагират “неадекватно и наивно” на социални промените, предизвикани от глобализацията, урбанизацията и застаряването на населението. Сериозно неравенство съществува между различните страни и вътре в тях, предава агенция БГНЕС.

Обичайният бизнес-подход не е подходящ вариант за здравеопазването, заяви Световната здравна организация, тъй като “оставени на самите себе си, здравните системи не гравитират към целите на здравеопазването”.

Годишните разходи за здравеопазване в различните страни варират между 20 и 6000 долара на глава от населението, а разликата в очакванията за продължителност на живота достига 40 години. Разликата в детската смъртност между богатите и бедните в един и същи град достига 17 пъти, като пример за това е столицата на Кения – Найроби.

Снимка: Swiveler