Световни марки бутилирана вода пълни с пластмасови частици


Evian

Пластмасови микро частици са открити на съдържанието на няколко световни марки бутилирана вода.

Бутилираната вода на няколко големи компании-производителки е замърсена с миниатюрни пластмасови частици, които крият неизвестни за здравето опасности.

Мащабното проучване е проведено под ръководството на журналистическата организация ORB Media, която публикува своя доклад в сайта си.

Химичният анализ е проведен от екип учени под ръководството на Шери Мейсън от университета на щата Ню Йорк във Фредония.

Химиците тествали водата от над 250 бутилки в 9 държави, сред които Германия, Китай, Индия, Бразилия, САЩ, Мексико, Тайланд, Ливан, Индонезия. От тестваните 259 бутилки вода само 17 не съдържали пластмасови частици.

Пластмаса била открита в 93 % от пробите от няколко марки бутилирана вода, сред които световните марки Evian, Aqua, Aquafina, Dasani, Nestle Pure Life и San Pellegrino.

Става въпрос за полипропилен (използван за капачките на бутилките), найлон, полиестър и полиетилентерефталат. Във всеки литър вода били открити средно 10,4 частици, всяка от които с размери около 0,1 милиметра.

Не става въпрос за сочене с пръст към конкретни марки; това наистина показва, че това е навсякъде, че пластмасата се е превърнала в толкова разпространен материал в нашето общество и тя прониква във водата и всички тези най-основни продукти, които консумираме, поясни Мейсън за новините на BBC.

Резултатите не са катастрофални, допълни още тя, но данните, които получихме, са притеснителни.

През 2017 година проф. Масон откри също пластмасови частици в проби от чешмяна вода, а други изследователи ги забелязаха в морски дарове, бира, морска сол и дори във въздуха.

В официално изявление за BBC говорител на Nestle посочи, че компанията е започнала вътрешно изследване за микро частици пластмаса и досега не е открила нещо “над нивото на остатъците” и твърди, че анализът на проф. Мейсън е направено погрешно и кани организаторите Orb Media да сравнят методите си.

От Danone, които произвеждат бутилираната вода Evian, отказват да коментират резултатите на това изследване, защото “методологията, която е използвана е неясна”.

Според PepsiCo, тяхната бутилирана вода Aquafina има “строги мерки за контрол на качеството на санитарните производствени практики, филтриране и други механизми за безопасност на храните, които дават надежден и безопасен продукт”.

От Coca-Cola, които произвеждат бутилираната вода Dasani, казват, че имат едни от най-строгите стандарти за качество в индустрията и използват “процес на многоетапно филтриране”. Но също така признаваха, че микро пластмасата “изглежда е повсеместна и затова може да се намери на мини нива дори при висококачествено произведени продукти”.

Оригиналният доклад за химическия анализ на изследваните марки бутилирана вода на Катедрата по геология и околна среда към университета Фредония може да прочетете ТУК.

Снимнка на битулки Evian: Майкъл Съмърс

loading...