Светът на покемоните оживява на кино екрана

Покемон

POKÉMON: Детектив Пикачу е базиран на обичаната марка Pokémon – една от най-популярните и най-успешните медийни поредици на всички времена.

Феновете по целия свят ще могат да видят Пикачу на голям екран, както никога досега, в ролята на детектив. Освен това филмът представя много от любимите покемони, всеки със свои уникални способности.

В POKÉMON: Детектив Пикачу участват Джъстис Смит в ролята на Тим, и Катрин Нютън в ролята на Луси, младши репортер, по следите на своята първа голяма новина; както и Суки Уотърхауз, Омар Чапаро, Крис Гийр и Рита Ора, с номинирания за „Оскар“ Кен Уатанабе и Бил Най.

Историята започва с изчезването на топ детектива Хари Гудман. Неговият 21-годишен син Тим се захваща да разбере какво се е случило, заедно с бившия партньор на Хари, покемона Пикачу. Двамата са страхотен екип, все пак Тим е единственият човек, който може да разбира Пикачу. За да разгадаят заплетената мистерия те обединяват сили в едно вълнуващо приключение. Поемайки по следите на Хари из неоновите улици на Райм сити – необятен модерен метрополис, в който хората и покемоните живеят заедно, Тим и Пикачу ще се сблъскат с различни покемон герои.Те ще разкрият шокиращ заговор, който може да унищожи това мирно съжителство и да застраши цялата Pokémon вселена.

Режисьор на POKÉMON: Детектив Пикачу е Роб Летърман, по сюжет на Дан Хернандес, Бенджи Самит и Никол Пърлман, сценарият е дело на Дан Хернандес, Бенджи Самит, Роб Летърман и Дерек Конъли по видеоиграта „Детектив Пикачу“, разработена от Creatures Inc. Продуценти на филма са Мери Парент и Кайл Бойтер от Legendary Pictures, и Хиденага Катаками и Дон МакГоън от The Pokémon Company. Изпълнителни продуценти са Джо Карачиоло-мл., Али Мендес. Цунеказу Ишихара, Кенджи Окубо, Тошио Миахара, Хиро Мацуока и Коджи Уеда.

Творческият екип на Летърман включва двукратно номинирания за „Оскар“ оператор Джон Матисън, художника Найджъл Фелпс, монтажистите Марк Сангър и Джеймс Томас и дизайнера на костюми Сузи Харман. Музиката е композирана от Хенри Джакман. Визуалните ефекти са дело на Moving Picture Company и Framestore.

Създадена през 1996 г. и радваща се на невероятна популярност, марката Pokémon е сензация по целия свят, която включва успешна поредица от видео игри, от която са продадени над 324 милиона копия; игрите с картите за размяна Pokémon са достъпни на 11 езика и от тях са продадени над 25.7 милиарда карти; анимационния сериал достигна 22 сезона и се излъчва в повече от 160 страни; има над 20 анимационни филми; а също книги, манга комикси, песни, играчки, сувенири и приложения за телефони, включително изключително популярното Pokémon GO, което е било сваляно над 850 милиона пъти и се ползва по целия свят от фенове на различна възраст.

Детектив Пикачу: „Уааа… Ти ме разбираш?“

Пикачу говори! И това е само началото.
Покемон


Както всички фенове знаят, Пикачу е Покемон, и без значение колко изразителни са Покемоните със своята външност, действия, език на тялото и специални сили, те са лингвистично ограничени до това единствено да повтарят своето име. Необяснимо обаче, случаят не е такъв с това бързодвижещо се, дребно същество с шапка като на Шерлок Холмс – детектив Пикачу.

Това може да се дължи на ефекта на кофеина, на силна амнезия или на неговата наелектризираща личност, но този светло жълт частен детектив не спира да приказва. Пробвайте да му затворите устата.

В началото на историята детектив Пикачу се опитва да разгадае сложна и заплетена мистерия, че дори не може да си спомни как е започнало всичко, но няма да си поеме дъх, докато не я разнищи. Какво е станало с неговия партньор Хари Гудман? И защо изведнъж може да комуникира на човешки език, така че един човек – синът на Хари, Тим – може да го разбира?

„Детектив Пикачу е цапнат в устата“, казва Райън Рейнолдс, който допринася към главната роля със своята прецизност, стил и непочтително чувство за хумор. „Той се отнася сериозно към всичко. Наистина е уникален герой сам по себе си. Имам предвид това, че той все пак прилича на малка памучна топка“.

„Работил съм и преди по филми, в които героите впоследствие са компютърно анимирани, но никога не съм виждал такъв вид взаимодействие с подобен мащаб“, допълва той. „Това е нещо много специално. Когато видите тази напълно истинска версия на живия Пикачу на екрана, имате чувството, че може просто да протегнете ръка, да го докоснете и да го прегърнете. Но не го прегръщайте. Не нося отговорност за последствията в такъв случай“.

„Влюбих се в тази история“, казва режисьорът Роб Летърман. „Тя е много сърдечна и е наистина уникална. Подхождате към подобен проект с уважение към направеното и с желание да представите нещо ново. Пикачу е различен в този филм, заради историята, която разказваме, и света, в който той живее“.

POKÉMON: Детектив Пикачу представя любимата в цял свят Покемон поредица в свежа и интригуваща светлина. Създаден така, че да допадне на всички фенове, и изпълнен с много изненади, филмът представя Пикачу и безброй Покемони както никога досега: триизмерни компютърни създания, всеки със свои уникални отличителни черти и бойни сили, изцяло вписващи се в един свръхреален свят. В същото време оригиналната, стопляща сърцето история и забавни герои може да се харесат на зрителите по целия свят, независимо дали са запознати с всички етапи от еволюцията на Покемоните или могат да назоват всеки от над 800-те вида – много от тях споделят екрана с детектив Пикачу, включително Псайдък, Лудиколо, Снъбул, Скуиртъл, Бълбазаур, Джиглипъф, Ейпом, Ликитънг, Мистир Майм… и неуловимия Мюту.

Летърман, който е и сценарист на филма, заедно с Дан Хернандес, Бенджи Самит, Дерек Конъли и Никол Пърлман, признава: „Съществува прекрасното наследство от Покемон анимации и видео игри, но след като щяхме да правим нов Покемон филм, искахме той да заеме своето подобаващо място сред тях. Искахме да сме сигурни, че той ще остане верен на духа на Покемон и че ще следва установените правила, така че запознатите с тях да го оценят, а също така да е отворен към по-широка публика и зрители, които може би за първи път се докосват до тази вселена“.

„Това е една вълнуваща концепция и логично развитие. Все едно те оживяват на екрана“, допълва той. С тази цел режисьорът се спира на качеството и характеристиките на 35 милиметровата лента, освен това използва реални места колкото се може по-често с идеята всичко във филма да изглежда съвсем автентично.

Пресъздадени до последния детайл с техните точни размери, форми и части, детектив Пикачу и неговите приятели Покемони живеят със своите човешки партньори в единствения по рода си Райм Сити – общност, изградена върху основите на фундаменталното правило за „хармония между хората и Покемоните“, от нейния основател, щедрият милиардер Хауърд Клифърд, игран от Бил Най.

Очарователният Пикачу се сблъсква по един забавен начин с неистовото му желание да бъде сериозен детектив. А озвучаването от страна на Рейнолдс е първокласно. „Невероятно забавно е да гледате голям мъж като Рейнолдс да преправя гласа си за това малко, невероятно сладко същество. Изглежда абсурдно, но се получава съвсем истинско“, допълва режисьорът.

Приключението започва, когато 21-годишният Тим Гудман, пристига неохотно в Райм Сити, за да приключи делата на своя отчужден баща Хари, частен детектив, изчезнал безследно – и смятан за мъртъв – по време на последното си разследване. След като влиза в апартамента на Хари, Тим е развълнуван от досега си с живота на човек, който никога не е познавал. Там той се запознава с бившия партньор на Хари, детектив Пикачу, представител на старата школа, който не спира да дърдори, пуска тъпи и клиширани шеги. Тим е завладян от идеята, че Хари може да е жив и че той и този супер отворен детектив Пикачу може да обединят сили за да го намерят. Оказва се, че Тим разбира езика на Покемоните, а това е една мистерия…

Мисията на Тим в компанията на дребния детектив е увенчана с други открития, не само за баща му, но за приятелство и смелост, за себе си и за своето бъдеще. Той ще открие значимостта на втория шанс и как може да се възползва от него.

„В този филм има всичко“, казва Смит. „Той е смешен и глупав по начин, който според мен ще накара възрастните да се почувстват като деца. Има драма и мистерия. Тя е балансирана и съвсем истинска, има и смислена история, която ще допадне на хората. Именно това ми хареса“.

„Джъстис и аз изживяхме мечтата на всеки фен на Покемон“, добавя Катрин Нютън, която е негова партньорка във филма в ролята на начетената амбициозна млада репортерка Луси Стивънс, която също е отдадена на идеята да открие Хари по свои собствени причини. „Още щом прочетох сценария, бях напълно завладяна от него“.

В крайна сметка усилията на Тим да открие Хари го приближават по-близо до баща му, отколкото е предполагал. Кайл Бойтер от Legendary Pictures, който е продуцент на филма, заедно с Мери Парент от Vice Chairman of Creative и продуцентите Хиденага Катаками и Дон МакГоуън от The Pokémon Company, казва: „Нашият филм е за магията на живота, която се появява, когато решите да влезете в контакт с някого. Няма значение кой си, всички имаме своите тежки моменти и понякога е трудно да ги преодолеем, и точно така се чувства Тим, когато отива в Райм Сити. Не иска да допуска никой до себе си. Но той става приятел с детектив Пикачу, който е зареден с оптимизъм и това го амбицира да се опита да открие баща си. Така че донякъде това е много вдъхновяваща история за отношенията между баща и син и че никога не е късно да дадеш втори шанс. Децата, които са израснали, събирайки картите, смятат, че става въпрос за уникалната им връзка с техните Покемони, така че това е основната тема, но и отдаване на почит към самия бранд“.

Точно в тази връзка, приносът и подкрепата от страна на The Pokémon Company е от особено значение. „Роб и всички в Legendary помнеха тази любима и популярна марка“, казва продуцентът Хиденага Катаками. „Те искаха да подходят с уважение, въпреки че имаха пълната творческа свобода да се забавляват и да направят един завладяващ филм, което ние приветствахме. Пикачу е невероятно разпознаваем по целия свят и мисля, че хората ще се радват да видят този популярен Покемон в различна светлина в един напълно уникален образ, благодарение на Роб и Райън Рейнолдс“.

Цунеказу Ишихара, президент на The Pokémon Company и изпълнителен продуцент на филма, е съгласен и казва: „Филмът като цяло комбинира всичко познато за Покемоните, разказвайки история, която ще допадне на широк кръг публика. Също като марката Pokémon, това наистина е филм, който ще достави удоволствие на всички, независимо дали млади и стари, дългогодишни фенове или такива, които за първи път се докосват до света на Покемон“.

Бонус за феновете са забавните разговори на детектив Пикачу с Тим, които разкриват мислите на Пикачу. Както Али Мендес, друг от изпълнителните продуценти на филма, отбелязва: „Да разберем какво мисли Пикачу е съвсем нова идея. Например Бълбазаур чуваме само да казва „Бълбазаур, Бълбазаур“. След като детектив Пикачу вече може да ни превежда какво точно означава това, така имаме възможност да разберем повече за живота на тези Покемони и да проникнем по-дълбоко в техния свят, както никога досега“.

В цялата история е втъкана основната идея за света на Покемоните, техните фенове и марката като цяло, а именно тази за усъвършенстването. Точно както тези невероятни същества могат физически да се преобразяват в свои по-могъщи версии, Летърман отбелязва: „Един от основните принципи в този специален свят е, че Покемоните изваждат на повърхността най-доброто от човечеството чрез отношенията, които създават, и заедно всички те могат да се превърнат в по-добри версии на самите себе си. Именно това ме привлече към проекта и е водещо в цялата история“.

АКТЬОРИ И ГЕРОИ

Детектив Пикачу: „Магията ни събра заедно, хлапе, и тази магия е надеждата. Надеждата, че Хари е все още жив“.
Покемон
Някои партньорства са предопределени
Отгледан от баба си в друг град, Тим не е виждал баща си от години. Той няма нужда от баща; той всъщност не се нуждае от нищо или от никого, дори от свой Покемон. Но след като попада в квартирата на Хари, нещо в неговата каменна фасада започва да се пропуква. Тук има снимки в рамка на малкия Тим, неизпратена картичка за рожден ден и билет за влак. Стаята е прекрасно обзаведена за тийнейджър, луд по Покемоните, който явно никога не е живял в нея.

„Мисля, че той се чувства тъжен и донякъде виновен“, споделя Джъстис Смит. „Разбира, че баща му се е грижил повече за него, отколкото е предполагал, и може би вината е отчасти негова, защото така и не е дал шанс на Хари. Ситуацията е доста сложна. Уязвимостта, която трябва да е чувствал като дете и която се е опитвал да прикрие през целия си живот, отново се проявява. Най-неприятното е, че ако той и баща му са имали възможността някога да си станат близки, сега той смята, че е прекалено късно“.

А дали е така? Ако Тим иска да повярва, той само трябва да се вслуша в партньора на Хари, който знае всичко за него… макар, че в момента не може да си спомни нищо. И въпреки че детектив Пикачу не помни нищо от миналата седмица – точно, когато изчезва Хари – той е абсолютно убеден в две неща: (1) той е детектив от световна класа и (2) Хари е все още жив. След като той може да говори с Покемони, а Тим може да разговаря с хората, и двамата могат да разговарят помежду си, единствената логична стъпка е те да обединят сили и да разберат какво се е случило. Тим неохотно се съгласява. Но той няма представа какво му предстои.

„Този малък Пикачу притежава огромен неконтролируем дух и той смята, че е не само умен, но и силен, макар че той няма физическата възможност да върши половината от нещата, които си мисли, че може“, отбелязва Бойтър. „Така че той се оставя изцяло на Тим, който ще му покаже как точно стоят нещата“.

Но може би именно това ще пречупи Тим и ще го накара да преоткрие себе си.

Чрез куража на детектив Пикачу и склонността му да се впуска в опасности без да се замисля, Тим ще може най-накрая да се отърси от миналото си.

Тъй като филмът основно се осланя на динамиката на отношения между Тим и Пикачу, от екипа се стремят да осигурят на актьорите възможността да изградят необходимата хармония помежду си. Рейнолдс и Смит записват своите сцени седмици преди физическите снимки – необичаен подход, който и двамата оценяват. Рейнолдс присъства на терена от началото на снимачния процес и Смит слуша с помощта на слушалки репликите му като детектив Пикачу, след което Смит снима сцените със своите реплики.

Рейнолдс казва: „Работя с гласа си, а това беше невероятно забавно, защото за разлика от други подобни моменти, тук работих директно с Джъстис“. А за това, че впоследствие присъства и на снимките, той добавя: „Исках да съм тук, за да влезем в ритъм. Доста време си говорим без да се виждаме и сме донякъде като една странна двойка, затова всичко трябваше да се получи добре“.

Летърман си спомня: „Първоначално работихме усилено по изпипването на визията на детектив Пикачу в 3D, така че се концентрирахме върху цвета и движенията му, опитвайки се да се доближим максимално до духа на оригиналните 2D рисунки. Месеци по-късно, още преди Райън да подпише договор за ролята, направихме тест. Използвахме запис с неговия глас, наложихме го към анимацията и се получи идеално. Трудно е да се опише; изглеждаше съвсем естествено, като същевременно издигаше героя на друго ниво. И когато той започна работа с Джъстис, те демонстрираха цялото остроумие, чар и хумор в техните отношения“.

Тъй като Тим и детектив Пикачу поемат по следите от последния случай на Хари, те получават подкрепа от неочакван, но доверен съюзник – Луси Стивънс. Луси е започнала свое собствено разследване за необяснимо и нетипично поведение на Покемони, което я отвежда в апартамента на Хари. Тя смята, че той си е задавал същите въпроси и може би е разкрил нещо.

„Тя е разследващ репортер. Е, по-скоро е младши репортер. Ок, тя е просто стажант, но бързо ще напредне“, казва Катрин Нютън, цитирайки шега от филма, тъй като Луси винаги е подценявана в работата си, борейки се за признанието и уважението, които заслужава. Но тя не спира да опитва. Сега „тя разследва какво се случва в Райм Сити, защото нещо определено не е наред“.

Луси на драго сърце споделя с тях информацията, стига и те да я държат в течение на случващото се. А това означава, че няма вариант да се бездейства, след като ситуацията се усложнява. В този случай започвате да се чудите защо тя е избрала супер сладкия, но лесно раздразнителен Псайдък за свой Покемон партньор. Той вижда всички опасни и щури неща, с които Луси се занимава, и това му докарва главоболие от стрес, което води до проява на неговата сила: психокинетично унищожение. Съответно те винаги се опитват да успокоят нервите си… с различна степен на успех.

„В известен смисъл съм свързан с Луси“, казва Нютън. „Аз съм съсредоточена и не спирам да се движа и съм изпълнена с мечти, но тя е много по-добра. Тя е също забавна, понякога се държи глупаво и иска да спаси света. Луси е заредена с вяра в себе си. Тя смята, че трябва да се доверите на инстинктите си и да не се спирате пред нищо“.

Основните лица в Райм Сити
Покемон
Райм Сити съществува в мечтите и е проектиран от един човек: Хауърд Клифорд, който Бил Най определя като „добродушен милиардер с кауза – ако въобще можете да си представите такъв. Той е изпълнителен директор на индустриалния комплекс Clifford Enterprises и градът е резултат на експеримента му да създаде място, където хората и Покемоните съжителстват за първи път като равни“.

По ирония на съдбата в дома на Хауърд не съществува такава хармония. Той постоянно се кара със своя амбициозен син Роджър, който е президент на компанията, но има свои собствени идеи и никога не пропуска възможността да спори с него. „Ако Хауърд реши да предприеме нещо, той задължително е против“, казва Най.

Крис Гийр, който е в ролята на Роджър, определя героя си като „разглезено богаташко момче, което мисли преди всичко за себе си. Мисля, че той може да очарова хората и да ги накара да свършат това, което иска от тях, но идеите не са негови. Мозъкът в основата на всяка операция е Хауърд и това може би е поводът за техния конфликт“.

Само няколко от най-близките им хора знаят за тяхната тайна неприязън. Един от тях е асистентката на Хауърд, госпожа Норман, представена от Суки Уотърхаус като жена, която не говори много, но има огромно влияние. Г-жа Норман изглежда винаги безупречно, не понася предателствата… и всичко от този сорт. Уотърхаус отбелязва: „Тя е донякъде безкомпромисна и притежава едно интересно качество: никога не знаеш какво мисли и какво върши“.

Сред служителите на Клифорд е и д-р Ан Лорънт, играна от Рита Ора, която е изследовател и нейните експерименти може би са причина за изчезването на Хари. Ора казва: „Беше забавно да играя учен, герой, който е толкова далеч от самата мен. Лорънт е главен изследовател в един от по-малко известните холдинги в компанията и тя се появява на Тим и неговите приятели като холограма. Тя постоянно изскача от някъде и стряска Тим. Това ми хареса!“

Мултиплатинената британска певица и композитор изпълнява и песента “Carry On”, заедно с Kygo, която звучи на финалните надписи на филма.

Какво точно е разследвал Хари не е известно дори на неговия шеф, лейтенант Хайд Йошида, игран от Кен Уатанабе. Йошида не е наясно, че Тим и бившият Покемон партньор на Хари смятат, че той е жив и се впускат в потенциално опасна мисия. „Хари е бил отличен детектив и филмът започва с това как Йошида го губи. Предполагам, че той е човек, който би подкрепил Тим, все едно е негов син“.

POKÉMON: Детектив Пикачу е в кината на 2D субтитрирана версия, 3D дублирана версия и 4DX от 10 май 2019 г., разпространяван от Александра филмс: