Свинският грип в България към 29 октомври 2009

Ето каква е обстановката със заболеваемостта от свински грип в България към 29 октомври 2009 година.

Бургаската болница очаква потвърждение от Националната референтна лаборатория по грип и респираторни инфекции в столицата, за наличие на вируса A / H1N1 у пациентката, която се намира в реанимацията, пише dariknews.bg.

36-годишната Магдалена Ботева е бременна в шестия месец, тя е постъпила на лечение на 22 октомври с диагноза пневмония. Преди това жената провеждала лечение по препоръки на своя личен лекар и други медицински специалисти. В момента тя е на командно дишане, изкуствено се контролират всички дихателни и кардиологични функции на болната, както и тези на нероденото й бебе, положението на плода следи акушер-гинеколог. При постъпването на Ботева са направени изследвания за свински грип.

Тестът е отрицателен с относителна сигурност, съобщиха от пресцентъра на болницата. Проба е изпратена за диагностика, обществеността ще бъде уведомена в момента, в който бъдат получени резултатите, заявиха лекари от болничното заведение. Има опасност за живота на болната, но в момента нейното състояние е стационирано, уточниха те.

По препоръка на Регионалния щаб  за надзор над грипа във Варна е взето решение  да бъдат прекратени учебните занятия  в три варненски училища. Заради завишената заболеваемост сред учениците кметът на Варна Кирил Йорданов е издал заповед утре да не се провеждат занятия в І ОУ в квартал “Владислав Варненчик”, в ІІІ ОУ в Цветния  квартал и  в СОУ “Стоян Михайловски”  в кв. “Кайсиева градина”.

Във връзка с увеличения брой на заболели от грип и други болести с грипоподобни симптоми кметът на община Варна свика работно съвещание. В него са участвали ръководителите на РИОКОЗ, Районният център по здравеоразване, големите болници и диагностично-консултативни центрове в общината, както и Инспекторатът по образованието в града.

Оперативният щаб ще има задължение всекидневно да получава и обобщава информация за здравословното състояние на децата в училищата  и детските градини – брой заболели, отсъстващи, състояние на болните. При достигане на регламентираната 30-процентна граница за отсъстващи, ще бъде обявявана грипна ваканция, като ще се подхожда индивидуално към  ситуацията във всяко детско и  учебно заведение. В пет варненски болници  са разпределени специални лекарствени средства за борба със заболяването. Те ще бъдат прилагани след изрична диагноза, поставена от личния лекар.

От днес до 3 ноември се прекратяват учебните занятия в училището в село Красен в община Генерал Тошево, съобщиха от РИОКОЗ-Добрич. До принудителната ваканция се стига след сигнал на директора, че 54% от децата отсъстват от учебните занятия, поради  остри респираторни заболявания. Екип на  РИОКОЗ -Добрич е извършил проверка на място и са разпоредени необходимите противоепидемични и профилактични мерки. От осем деца с клиника на остри респираторни заболявания  са взети проби за вирусологично изследване в лаборатория “Грипни вируси” в Националния център за заразни и паразитни болести. Вчера е получена информация, че две от изследваните деца са с положителен резултат за грипен вирус A / H1N1.

В Никопол е обявена епидемична ситуация заради повишена заболяемост от грип. Училището в града ще бъде затворено, има вероятност ученици да са заразени с вируса A / H1N1. Това съобщи за Дарик д-р Иван Йорданов, директор на РИОКОЗ Плевен. Решението е взето по време на провелото се днес заседание на Областния щаб за борба с грипа.

Причината за обявяването на епидемична обстановка е възможността голяма част от учениците в града да са заразени с новия грипен вирус A / H1N1. Доктор Йорданов уточни, че след направена съпоставка на симптомите, които са имали болните деца в Никопол с тези на заразените със свински грип в останалите области на страната, има вероятност и при нас учениците да са заболели от вируса A / H1N1. Той  допълни, че проби са взети и изпратени за изследване в София, но резултатати ще има след няколко дни и тогава ще стане ясно от кой вид грип са заболели децата. Никополското училище ще бъде затворено за една седмица от утре до 6 ноември. Шефът на РИОКОЗ Плевен уточни, че противоепидемичните мерки, които се вземат, са едни и същи независимо от щама на грипа. В останалите населени места в Плевенско заболяемостта от остри респираторни заболявания е под средната страната.

Предложение за излизане от петък във ваканция на Професионалната техническа гимназия „Димитър Крусев” в Дряново и Гимназията по керамика в Севлиево са изпратили РИОКОЗ – Габрово и Регионалният инспекторат по образованието до Министерство на образованието. Днес в дряновското училище са отсъствали 55,24% от учениците като там е открит и свински грип, съобщи д-р Николай Пенчоков от РИОКОЗ. Причина за това са многото деца от Трявна, учещи в “Димитър Крусев”. В севлиевската гимназия са отсъствали 38,6% от децата заради остри респираторни заболявания.

До момента в Габрово не е изолиран случай на свински грип, увери д-р Пенчоков. Има готовност за разкриване на допълнителни легла в случай на епидемия. По информация от Началника на РИО Георги Маринов в цялата област днес са отсъствали 12 % от учениците. Във всички училища са взети превантивни мерки, засилена е и хигиената.

Три училища в Ямбол са в грипна ваканция, от утре в още едно няма да се провеждат учебни часове. Това съобщи за Дарик директорът на РИОКОЗ д-р Рени Тотева. По думите й грипна епидемия няма, но броят на отсъстващите деца е над 30% . На 2 ноември Регионалният щаб за борба с Грипа и острите респираторни заболявания отново ще заседава, информира д-р Тотева. Във всички училища са взети превантивни мерки, засилена е и хигиената.

Снимка: sxc.hu