Свинският грип е взел над 2800 жертви в света към 4 септември 2009


Новият грипен вирус A / H1N1 е причинил смъртта на най-малко 2837 души от появата си през март-април тази година. Това съобщи говорителят на Световната Здравна Организация Грегъри Хартъл, цитиран от агенция Франс прес.

Агенцията отбелязва, че броят на жертвите на свинския грип се е увеличил с 652 в сравнение с последните данни, публикувани от СЗО преди седмица.

Нарастването на броя на смъртните случаи се дължи на повишаването на този на заразените хора, а не на мутиране на вируса, подчерта Хартъл, цитиран от агенция БТА.

СЗО уточни в комюнике, че 61 процента от сигнализираните случаи на грип в света се дължат на новия вирус. Повече нови случаи са регистрирани в северното полукълбо отколкото в южното, където грипният сезон е към края си.

С 2234 жертви, Америка е най-засегнатият от свинския грип континент, като тенденцията е към увеличаване на смъртните случаи в екваториалните и тропическите области в южната му част.

СЗО разполага с данни за над 254 хиляди души, заразени със свински грип. Реалният брой обаче би трябвало да е много по-висок, отбелязва агенция Франс прес, тъй като най-засегнатите държави вече не водят систематично статистика.

На 4 септември е регистриран и първият смъртен случай на свински грип в Италия, пише dariknews.bg.

Жертвата е 51-годишен мъж от Неапол, приет в болницата преди няколко дни. В резултат на болестта пациентът, който страдал от диабет, развил възпаление на сливиците, бъбречна недостатъчност и пневмония. Около полунощ състоянието му рязко се влошило.

В същата болница се лекуват още трима пациенти, заразени с грипа. В северния град Монца млад мъж на около 20 години беше хоспитализиран в тежко състояние, след като изпадна в кома в резултат на вируса, съобщава агенция БТА.

В Италия броят на заразените със свински грип достигна 2 700 души. Здравното министерство очаква нови 2 900 души да се заразят. Повечето пациенти в Италия се възстановиха напълно след болестта.

Снимка: sxc.hu