Свинският грип на Балканите към края на октомври 2009

Ето каква е ситуацията с разпространението на свински грип на Балканите към края на октомври 2009 година по данни на здравните власти в съседните на България държави.

Свинският грип на Балканите набира скорост. С всеки изминал ден броят на заболелите се увеличава, затварят се училища, а в много от балканските страни вече има и смъртни случаи, обобщава dariknews.bg.

Най-засегната от опасния вирус е Гърция. Броят на доказаните случаи със сигурност са над 2000, но се смята, че действителният им брой е много по-голям. Според министерството на здравеопазването само една малка част от грипноболните се подлагат на тест за новия вирус. Заради свинския грип три училища в Солун са затворени. По-рано бяха под ключ бяха няколко училища в област Атика и на остров Крит. Заради бързото разпространение на вируса Гърция планира да ваксинира цялото си население срещу новия грип, въпреки че повечето гърци са скептични към ваксината.

В Румъния алармират, че страната е влязла във „втората” по-опасна вълна на свинския грип. Печатът в северната ни съседка излезе със стряскащата информация, че седем милиона румънци може да се заразят с вируса A / H1N1. Ако това се случи, около 150 000 души в страната ще починат, уточни вестник „Зиуа”. Въпреки апокалиптичните прогнози засега броят на заразените в Румъния е доста по-малък – над 440 души.

Над 1000 са вече заразените в Турция, като днес има потвърден и втори смъртен случай. По-рано властите в южната ни съседка затвориха училища в Анкара и в Диарбекир. Страната вече получи първите 500 000 от общо 43 милиона ваксини. До края на тази година се планира да бъдат ваксинирани всички турски ученици.

Доста засегната от новия вирус е и Хърватия, в която има над 270 доказани случаи на новия грип, а още 750 души проявят симптоми. Оценките на специалистите са, че смъртните случаи може да бъдат между 20 и 60, като по-уязвими са хората с нарушено здраве. Младен Смолянович, преподавател в Медицинския факултет в Сплит, е оптимист и твърди, че смъртността в малката балканска държава ще бъде малка, подобна на тази в Нова Зеландия, където има подобна организация на здравната система и голям достъп до здравна защита.

Медиите в Сърбия съобщават, че има нова вълна от свински грип в страната. Само за два дни от А/H1N1 са заболели около 10 души, предимно по-млади хора. След като вчера беше потвърдено, че от новия грип са заболели ученици от Военното училище в Белград, днес стана ясно, че носители на вируса са петима ученици от Чачак и Кралево.

В Македония засега ситуацията е спокойна. В Скопие обаче коментират, че новият грип „чука на вратата”, но все още няма ваксини. Те трябва да пристигнат в страната евентуално следващия месец, тъй като Министерството на здравеопазването все още не е сключило договор с доставчик.

Снимка: Mauro Parra-Miranda