Свинският грип не бил открит с десетилетия

Свинският грип не бил открит с десетилетия, твърдят учените.

Новият вирус тип А / H1N1, предизвикал първата пандемия на 21 век, вероятно е съществувал с десетилетия сред прасетата, без да бъде засечен, съобщиха изследователите, цитирани от агенция АФП.

Британски изследователи от Университетите в Единбург и Оксфорд и Ю Гуан от университета в Хонконг са изследвали гените на новия вирус. Както и други, които са правили същото, те доказват, че той е смес от няколко други вируса, срещали се в свинете, пише агенция БГНЕС.

Първоначалното пренасяне “се е случило няколко месеца преди да бъде разпозната заразата”, казват те, най-вероятно през януари. “Придвижването на свине между Евразия и Северна Америка изглежда е улеснило смесването на различни щамове”, добавят те. Въпреки вниманието, което се отделя на грипа при хората, “липсата на систематично наблюдение на свинете е позволило еволюцията на този потенциално пандемичен щам в продължение на много години”. Според тях новият вирус “дава допълнителни сведения за ролята на питомните свине в екосистемата на грип А”.

Страховете, че пандемията ще се отрази на цените на свинското, накара Световната Здравна Организация да започне да използва за свинския грип обозначението “грип A (H1N1)”, което се отнася и до един от сезоните грипни щамове. Миналата седмица американското министерство на земеделието заяви, че ще стартира пилотен пилотен проект за наблюдение на новите грипни щамове сред свинете. Печеното свинско не е заплаха, но живите свине може да хванат грип също толкова лесно, колкото и хората и понякога взаимно си предават вируса.

Снимка: sxc.hu