Свинският грип по-често лови младите, но е по-опасен за възрастните


Ново изследване, извършено от мексикански специалисти, установило, че младите хора по-често се заразяват с вируса на новия грип А / H1N1, по-известен като свински грип, но че възрастните по-често умират в случай на заразяване, пише dariknews.bg.

Изследването е направено на базата на проучване на медицинските картони на над 63 000 мексиканци, показали симптомите на новия грипен вирус и посетили болнични заведения в Мексико между април и юли тази година. 56 на сто от тези случаи били на хора между 10 и 39 години. Много по-малък бил процентът сред по-възрастните хора.

При пациентите над 70 години обаче процентът на смъртни случаи, причинени от новия грип, бил 10.3, докато при хората между 20-29 години – едва 0.9, се посочва в изследването. Рискът от зараза с новия грипен щам освен това бил с 35% по-малък при хората, които предходните години са се ваксинирали срещу сезонен грип, установили още мексиканските учени.

Същевременно Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ обявиха, че жертвите на новия грип в страната може да са 4000. Досега официално се говореше за над 1000 починали, от които 129 деца. Новите цифри отразяват и данните за смъртните случаи, причинени от странични усложнения, до които е довела заразата с новия грипен вирус, сред които бактериални инфекции и пневмония. Аутопсии на пациенти са показали неподозирани случаи на зараза с А / H1N1.

Междувременно се увеличават жертвите на новия грипен вирус А / H1N1 в Европа. Нови смъртни случаи са регистрирани в Хърватия и Украйна, а във Франция започва мащабна кампания за ваксинация.

Първи случай на А / H1N1 беше регистриран в Гренландия. 62-годишен мъж е починал от новия грип в Загреб, с което жертвите в Хърватия стават три. В страната са регистрирани над 2500 случая на А / H1N1.

В съседна Сърбия от новия грип са починали седем души. В сряда португалският министър на здравеопазването и премиерът Жозе Сократеш се ваксинираха, за да се сложи край на спекулациите за това дали ваксината е безопасна.

Снимка: sxc.hu

loading...