Свинският грип се засилва и в България, в Ямбол и Трявна взимат извънредни мерки

Заболеваемостта от свински грип се засилва и в България, а в Ямбол и Трявна взимат извънредни мерки, съобщиха здравните власти.

Очаква ни епидемия от свински грип. Поне 2 млн. българи ще се разболеят в следващите месеци – това каза в предаването „Кой говори” по Дарик Радио Тенчо Тенев – главен държавен здравен експерт. Според неговите прогнози, през зимния сезон 30% от населението на страната ще се разболее от свински грип.

Тенев обясни кои са най-засегнатите области в страната: Това е началото на едно широко разпространение на грипния вирус, може би достигащи до епидемични стойности в някои населени места. С най-висока заболяемост в страната към този момент, която е под епидемичната, но е над нормалната за страната, са регионите на Бургас, Ямбол, Силистра, Плевен, Габрово, Ловеч, Монтана. Това са районите, където, ако продължава така да нараства заболеваемостта, може би след седмица-две ще бъдат обявени епидемии.

Мъж на около 30 години от Самоков е втората жертва на грипа А / H1N1 в България, пише dariknews.bg. Мъжът се е самолекувал десет дни, но в неделя е потърсил лекар в поликлиниката в Самоков заради висока температура и общо неразположение. Човекът веднага бил закаран с реанимобил в софийска болница, където починал. Той няма никаква връзка с първия починал от новия грип, който също беше от Самоков.

Ето какво каза по Дарик Радио директорът на болницата в Самоков д-р Красимира Ковачка:

Той е отишъл в поликлиниката, където винаги има лекар, който дежури събота и неделя. Докторът го преглежда, просто всичко става за един час. Пациентът не е хоспитализиран в болницата. Още в приемния кабинет колегата, който е бил дежурен, е извикал терапевта, направени са всички изследвания и веднага с реанимобил на Спешна помощ е приведен в специализирано лечебно заведение, без да се губи време. Пациентът е бил в крайно тежко състояние.

Този пациент има ли връзка с първия починал от новия грипен вирус в Самоков?

Искам да кажа, че този пациент няма връзка с предния починал. Другият починал идваше от морето, имаше една компания и групата хора, които са били в контакт с него, една част бяха в Инфекциозна болница „Св. Ана”, а други – в нашата болница, имаше и такива у дома. Всички вече са добре и няма проблеми, така че тук не става въпрос за контакт с първия починал.

Вярно ли е, че е установено, че човекът е починал от новия грипен вирус едва след смъртта му?

На мен ми се обадиха по телефона, за да ми кажат резултата. По принцип, когато се вземат проби за изследване за новия грип, резултатът идва на следващия ден. Всичко това става неделя-понеделник. Разбирате ли, ако е взето в един ден, няма как резултатът да дойде веднага. Той е дошъл след това. Референтната лаборатория обслужва цяла България, така че само при много тежките случаи се взема изследването, а в другите реагираме като алгоритъм и терапевтично поведение, дори и да нямаме резултат, ние си го третираме като такъв.

Вашата болница има ли необходимите тестове за установяване на този грип?

Установяването на грип A / N1N1 става в референтната лаборатория, която се намира в София. Вземат се необходимата проба за изследване, закарва се и след това на другия ден получаваме резултата. Болницата разполага с необходимото количество Тамифлу и на всички етажи има изолатори, всички колеги са запознати с алгоритъма за поведение на пациент в болнична обстановка с грипа A / N1N1. Преди два дни ние официално получихме от районния център по здравеопазване алгоритмите и аз лично ги раздадох на медицинските центрове и на джипитата. Всички са запознати и са реагирали светкавично и пациентът е преценен още в приемния кабинет. Той директно е насочен с направлението от джипито. Просто е прегледан още един път в кабинета, взети са изследвания, направена е снимка и с реанимобил на Спешна помощ, придружен от лекар, е приведен в София. Това става в неделя и той е починал в понеделник. В момента близка на починалия – племенница – е с 40 градуса температура и е насочена към Инфекциозна болница „Св. Ана”. Тук нямаме време да чакаме резултати, просто реагираме така, като е алгоритъмът на Министерството на здравеопазването.

Мерки срещу свинския грип бяха обявени в Ямбол и Трявна. Учениците от Математическата гимназия в Ямбол излизат от 28 октомври в грипна ваканция, а в Трявна до края на седмицата се ограничават всички масови прояви и се спират учебните занятия във всички училища.

Мерките, наложени от кмета на Трявна, са заради регистрираните случаи на свински грип сред учениците в града. Състоянието на заболелите над 200 деца е добро. 20 от тях са настанени в тревненския стационар с белодробни усложнения от грипа и са на антибиотично лечение, съобщи за Дарик началникът на детско отделение д-р Любомир Жупунов. Няма яснота откъде идва заразата.

Трявна е туристически център, към който през почивните дни се насочват много гости от страната и чужбина. На проведеното тази сутрин заседание на щаба за борба с грипа е станало ясно, че преди време в училище „Пенчо Славейков” е осъществен проект, на който са присъствали деца от Португалия, така че може да се мисли в тази насока, коментира д-р Николай Пенчоков от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве (РИОКОЗ) в Габрово.

Кметът на Община Трявна Драгомир Николов апелира към запазване на спокойствието и спазване на предприетите мерки. От Регионалния център по здравеопазване декларират готовност на болниците от областта за разкриване на допълнителни легла при нужда, както и за предоставянето на допълнителни количества антивирусни препарати. Областният щаб за борба с грипа ще заседава този следобед отново.

В Ямбол обстановката е по-спокойна. В грипна ваканция от 28 октомври с са учениците от Математическата гимназия в града. Занятията ще продължат след седмица, съобщават от учебното заведение. Прекъсването е заради големия брой отсъстващи по болест ученици – над 50 процента от всички. Освен това част от децата, които са били на училище, също не са се чувствали добре здравословно.

Част от учениците може и само да са настинали леко, но родителите са притеснени и държат децата вкъщи, коментираха майки на ученици от гимназията. Причината за тревогата е, че преди седмица е открит вирусът А / Н1N1, популярен като свински грип, в заболяла седмокласничка от гимназията. Състоянието на момичето е стабилно, няма място за тревога, но разбираме и разтревожените родители, съобщиха медици.

Снимка: sxc.hu