Свински грип отново атакува през януари 2019

термометър

Пик на грипа се очаква през втората половина на януари 2019 г., а антибиотикът не лекува вирусни инфекции и не трябва да се самолекуваме с него.

Разбирането, че вирусите се влияят много от времето не е съвсем вярно. От климата се влияе състоянието на нашия организъм и оттам са тези промени в заболяемостта. Истината е, че вирусите обичат студа. Грипът си е заразно заболяване. Топло или студено, той се разпространява, каза главният държавен здравен инспектор
д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия на 5 януари 2019 г.

Д-р Кунчев допълни, че някои от областите в България ще обявят грипна епидемия през следващите 2-3 седмици. Според него учебните занятия трябва да се прекратят преди да се е стигнало до това 30% от учениците да са болни.

През 2019 година грипове от вида H1N1, известен като свински грип, и H3N2 са основните причинители на епидемия. Симптомите са същите, както всяка година – отпадналост, висока температура, кашлица, главоболие. Процентът на усложненията от грипа е нисък около 1%, каза още д-р Кунчев.

Експертът допълни, че е много важно да се разбере, че антибиотикът не лекува вирусни инфекции и не трябва да се самолекуваме с него.

Студът е атака и за хората с кардиологични проблеми. Имаме огромен прилив на пациенти в студените дни. Освен това по време на празниците нарушаваме диетата си. Това също води до усложнения, заяви д-р Анна Николаева от отделението по кардиология в болница Света Анна в София. Тя допълни, че ако почувстваме болка в сърцето или стягане, трябва веднага да потърсим лекарска помощ. Според нея възрастните хора не бива да излизат в най-студените сутрешни часове.

Снимка на термометър: CongerDesign