Свински грип отново към България през есента на 2011 година


Свински грип отново настъпва към Балканския полуостров, включително и към България. Той е със същия щам, без изменения и кръстоски, който върлуваше и през зимния сезон 2010/2011.

Това съобщи пред в-к Монитор националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова, позовавайки се на информация от Световната здравна организация. Този грип без каквито и да било промени вече е върлувал в Южното полукълбо.

От информацията на Световната Здравна Организация става ясно, че към момента в Европа все още не е регистриран нито един болен от пандемичния грип, както всъщност е медицинското название на свинския.

Птичият грип през втората половина на 2011 г. може да подмине България. Ако достигне Балканите, от него най-много могат да се разболеят птици, но не и хора, тъй като щамът му не се е кръстосал с нито един от тези, които поразяват човека, твърдят още от СЗО.

Нов щам на грип през зимата 2011/2012 няма да има, но ще върлуват трите познати от миналия сезон, каза още проф. Мира Кожухарова. Това са Калифорния АH1N1 (пандемичен), Пърт H3N2  и Бризбейн, уточни националният консултант по епидемиология. Затова и ваксините, които се произвеждат в момента, са съобразени именно с тях.

Проф. Кожухарова уточнява, че преболедувалите свинския грип имат известен имунитет. Ако те общуват с болни хора, заразени със същия щам, може и да не се разболеят повторно.

Илюстрация: sxc.hu