Свински органи за трансплантация на човек – възможно до 3 години

Свински сърца и бъбреци ще могат да заменят човешките до няколко години.

Модифицирани свински сърца могат да бъдат трансплантирани на хора само след около три години.

Това казва хирургът Терънс Инглиш, извършил първата успешна трансплантация преди 40 години във Великобритания, в интервю за британското издание Telegraph на 17 август 2019 г.

Говорейки по повод 40-годишнината от революционната си хирургия, сър Терънс Инглиш каза, че бившият му асистент от 1979 г. ще се опита да замени човешки със свински бъбрек по-късно през 2019 година. “Ако резултатът от трансплантация на бъбрек от прасе на човешко същество бъде задоволителен, много вероятно е само след няколко години да можем да направим същото със сърцето”, каза 87-годишният англичанин, цитиран от агенция БГНЕС.

Експертите смятат, че това може да положи основите за по-сложни трансплантации на животински органи в човешкото тяло в процес, наречен ксенотрансплантация.

“Ако това “работи” с бъбреците, ще “сработи” и със сърцето… Това ще промени всичко, що се отнася до трансплантациите”, обясни той.

Свинското сърце има много подобна анатомия с човешкото сърце, така че се използва като модел за разработване на нови лечения. Сърдечните заболявания в момента се считат за глобален проблем, прераснал в пандемия, засягаща най-малко 26 милиона души по света.

Учените се надяват, че използването на свински сърца би могло да допринесе за разработването на революционен метод за човечеството за справяне със сърдечно-съдовите заболявания.

Илюстрация на органи в човешко тяло: Slon Pics