Свинско с боб намалява предменструален синдром, твърдят изследователи.
Според проучване от Университета на Масачузетс Амхърст, САЩ, консумирането на свинско с боб намалява предменструален синдром при жените.
И двете храни са богати на тиамин и рибофлавин, както и два витамина от групата B, които да предпазват от развитието на предменструален синдром.
Проучването установи, че жените, които консумират 1,9 милиграма на ден или тиамин и 2.5 милиграма на рибофлавин на ден занижават с от 25% до 35% риска от развитие на ПМС, отколкото жените, които консумират по-малко.
Учените обаче подчертават, че не се наблюдава същия ефект, ако тези съсавки се взимат като добавки и препоръчват естествените източници.
И свинското месо, и бобът са най-добрите си източници на двата витамина, подчертава изданието OrganicGardening.com. Редовното ядене на порция 100 г свинско месо и купа варен фасул или супа боб набавя необходимото количество на тези съставки, за да се избегнат непрятните спазми.
Снимка: avlxyz