Свръхмодерна онко апаратура в болница Св. Иван Рилски в София

апарат TrueBeam

Болница Св. Иван Рилски в София се сдоби с най-модерната техника срещу рак.

От 25 септември 2015 г. софийската университетска болница Св. Иван Рилски вече разполага с нов високотехнологичен линеен ускорител TrueBeam STX. Това е авангардна технология, предлагаща стереотактична радиотерапия и радиохирургия.

Тази онко технология позволява проследяване и получаване на изображения в реално време, което прави възможно реализирането на терапията.

Цената на новия апарат е 10 млн. лв., които са осигурени със заем по програма JESSICA. Оперативна програма JESSICA (Joint European Support for Sustainable Investment in City Areas) е съвместна инициатива на Европейската комисия (ЕК), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Банката за развитие на Съвета на Европа (СЕ). Ресурсът за Оперативната програма се предоставя от Европейския фонд и от Държавния бюджет на Република България. JESSICA насърчава устойчивото градско развитие.

Това е апарат, с който може да се лекуват пациенти с всякакъв вид онкозаболявания, които подлежат на лъчелечение. Такъв апарат в Европа има само в пет държави. В България такъв апарат няма. Силата на този уред е в прецизността, защото всички апарати за лъчелечение поразяват и здрава тъкан, борейки се с рака, а той щади максимално здравата тъкан, заяви директорът на болницата д-р Мариета Райкова, цитирана от агенция БГНЕС.

С новите отделения, които са разкрити по хирургия, онкология и онкохематология и с лъчелечението, болницата може да се бори да стане лидер в онколечението в цялата страна и да се превърне в център за онколечение в Източна Европа.

Специалистите определят ускорителя като високотехнологичен, тъй като при облъчване не уврежда здравите тъкани, пише bestdoctors.bg. Подобен в България нямало, а в европейски мащаб едва пет държави можели да се похвалят с такъв – Швейцария, Германия, Италия, Полша и Турция. Лекарите са на мнение, че докато обикновеният кибернож има капацитет за най-много четирима пациенти на ден, този линеен ускорител ще обслужва до 14 онкоболни ежедневно.

Още през ноември 2015 г. вече има готовност да бъде приет първият пациент, като лечението ще бъде поето изцяло от здравната каса, защото за този тип лечение щяло да има и клинична пътека, а независимо от дефицита в парите за здраве, средства за поддръжката и експлоатацията на уреда щели да се намерят, твърди здравният министър д-р Петър Москов.

Има вече и обучен екип, който да работи с новия ускорител.

Снимка: varian.com