Свръх шум води до инсулт и инфаркт

прелитащ самолет

Хроничното излагане на свръх шум може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт.

Специалисти от Масачузетската обща болница в Бостън, САЩ, установиха, че хроничното въздействие на шума увеличава риска от сърдечно-съдови болести, инфаркти и инсулти.

Това съобщи Амереканската асоциация за сърцето, а резултатите ще бъдат представени на нейната годишна научна сесия в Чикаго на 10-12 ноември 2018 г.

Изследването обхванало 499 души на средна възраст 56 години. Доброволците минали позитронно-емисионна и компютърна томография на мозъка и кръвоносните съдове.

Учените изследвали и нивото на въздействието на шума в районите, където живеели участниците, пише агенция БТА.

Въз основа на резултатите от сканирането била определена активността на миндалевидното тяло – зона в мозъка, която играе роля за регулацията на стреса и емоционалните реакции.

През следващите 5 години в резултат на нарушено функциониране на сърдечносъдовата система, включително сърдечни пристъпи и инсулти, пострадали 40 участници.

Оказало се, че у хората, живеещи в условия на силно шумово замърсяване, например близо до автомагистрали и летища, миндалевидното тяло е по-активно, а нивото на възпаление на артериите – по-високо. При това рискът от инфаркт и инсулт се увеличава три пъти.

loading...