Свързаха пристрастяването към интернет с гени

Изследователи свързаха пристрастяването към интернет с гени.

Жените, които са обсебени в интернет от Facebook, Twitter и онлайн пазаруването, могат да обвинят за това гените си, след като учени установиха, че пристрастяването към интернет се предава по наследство.

Макар глобалната мрежа да съществува от по-малко от едно поколение време, д-р Кристиан Монтаг от университета в Бон, Германия, заяви, че е открил специфичен ген у хората, които не могат да откъснат поглед от компютъра. Повечето от тях са жени.

Д-р Монтаг обяснява, че от биологична гледна точка пристрастеността към интернет има същата генетична причина като пристрастеността към тютюнопушенето. “Интернет пристрастяването не е плод на въображението ни. Учени и терапевти го изясняват все повече“, отбеляза изследователят.

Говорейки за въздействието на гена върху притежателите му, той посочи: При групата от участници с проблематично интернет поведение този ген се появява по-често, особено при жените.

Учените стигнали до извода, след като интервюирали над 800 души, които трябвало да говорят за интернет навиците си, включително колко често мислят за глобалната мрежа и доколко голямо въздействие има върху тях липсата на достъп до нея. След това те изследвали генетичния строеж на 132 души, които изглеждали най-пристрастени към интернет, и ги сравнили с участниците от “здрава” контролна група.

Изследователите установили, че много от 132-та участници имали същия ген, който преди време беше свързан с пристрастяването към никотина. “Настоящите данни показват, че има явни индикации за генетични причини за пристрастяването към интернет. Ако тези връзки бъдат разбрани по-добре, ще се създадат по-добри терапии“, заяви Монтаг, цитиран от агенция БГНЕС.

Снимка: Pietro Zanarini