Сдържането на емоции вреди

Сдържането на човешките емоции може да е вредно за здравето, твърдят психолози.

Според психолози е важно да не реагираме стоически пред трудностите, които можем да преодолеем.

Сдържането на емоции в стресови ситуации е вредна за здравето, твърдят американски психолози, цитирани от британския в-к Dayly Mail.

Авторите на проучването от колежа Франклин и Маршал са установили, че макар да е полезно в определени случаи, контролирането на своите емоции може да навреди на човек при силно стресови ситуации, съобщава агенция БТА.

Специалистите обясняват, че демонстрацията на твърдост и потискането на чувства може да доведе до депресия, тъй като пречи на хората да се опитат да подобрят нещата.

Контролът над емоциите е ключът към доброто психологическо здраве, но опитът да се омаловажи негативността в определени ситуации може да е по-скоро вреден, отколкото полезен.

Стоическият подход помага на индивида в стресовии ситуации извън неговия контрол. Когато обаче човек притежава силата да контролира нещата, е вярно точно обратното.

Представете си следната ситуация – заболяване на близък. В случая човек не може да контролира нещата и способността да овладее емоциите си е от полза. В друга ситуация – например когато човек има проблеми в службата заради слабо представяне – нещо, което индивидът може да контролира, сдържането на емоциите само може да навреди и да доведе до депресия, обяснява д-р Алисън Трой от изследователския екип.

Откритието отчасти противоречи на предишни изследвания, според които т.нар. “когнитивна преоценка” или поглед към дадена ситуация в различна светлина с цел да се променят съпътстващите я чувства, води до по-благоприятен изход от нея.

Снимка: BdwayDiva1