Седем нови случая на свински грип в Ямбол към 30 октомври 2009, друг – в Каварна

Регистрираните и доказани случаи на вируса А / H1N1 в Ямбол са седем, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

За лечението е необходим 7-дневен период, като грипът може да протече в лека и средно-тежка форма, важно е да се потърси навременна лекарска помощ, съветват експертите. В Ямболско има достатъчно ефективни антивирусни препарати, информират от здравната инспекция. Според епидемиолозите има циркулация на вируса и прогнозата е за увеличаване на заболелите. Пикът на разпространение се очаква до месец и половина.

Прекратени са учебните занятия града в Математическа гимназия, гимназия “Васил Левски”, ОУ “Христо Смирненски” и ГПЧЕ “Васил Карагьозов”. В областта епидемия от сезонния грип не е обявена, тъй като нивото на заболеваемост е под необходимото за обявяване на епидемия.

Новият грипен вирус беше открит при 15-годишно момче от Каварна. Детето е настанено в Инфекциозната клиника във Варна, съобщи за Дарик д-р Светла Станева, шеф на дирекция “Надзор на заразните болести” към Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Диагнозата е потвърдена от Националната референтна лаборатория, посочи д-р Станева. Тя разкри, че преди да бъде доведен във Варна, ученикът е бил лекуван в домашни условия.

Над 10 са регистрираните варненци, поразени от вируса на свинския грип, до момента. Последният регистриран случай беше в средата на октомври, когато 26-годишен мъж беше настанен за болнично лечение с антивирусен препарат. Броят на заразените с грип А / H1N1 е възможно да е много по-голям, но заболяването при тях да е протекло в лека форма и да не са потърсили медицинска помощ, смята д-р Станева.

По препоръка на Регионалния щаб  за надзор над грипа е взето решение  да бъдат прекратени учебните занятия  в четири варненски училища. Заради завишената заболеваемост сред учениците кметът на Варна е издал заповед днес да не се провеждат занятия в І ОУ в квартал “Владислав Варненчик”, ІІІ ОУ в Цветния  квартал и  СОУ “Стоян Михайловски” в кв. Кайсиева градина. Учебни занятия днес няма да има и в Професионална гимназия по хранително вкусови и химични технологии. Това съобщи Николинка Даскалова, началник на регионалния инспекторат по образование.

Снимка: www.sxc.hu