Седем часа редовен сън срещу инфаркт

Седем часа редовен сън намаляват риска от инфаркт, твърдят експерти.

За да бъде избегнат инфаркт трябва да се спи по 7 часа на нощ, защото рисковете от сърдечно-съдови заболявания нарастват, когато се спи по-дълго или по-малко от тези часове, се казва в ново американско изследване.

По-малкото сън, включително със следобедната дрямка, удвоява риска от развитие на сърдечни болести, сред които инфаркт или сърдечни кризи. Това се твърди в изследване, осъществено от Медицинския факултет на Университета в Западна Вирджиния, публикувано в списание Sleep.

Ако се спи повече от 9 часа, това също увеличава в еднаква степен рисковете от подобни заболявания, обявяват изследователите.

Най-застрашени според учените са хората на възраст до 60 години, които спят по-малко от 5 часа. При тях рискът от сърдечно-съдови болести е три пъти по-висок от тези, които почиват по 7 часа нощем. Да се спи 6 или 8 часа също увеличава рисковете от развитие на подобни болести, смятат учените.

За своето изследване, ръководено от професор Анооп Шанкар, те са анализирали данните на около 30 000 пълнолетни лица, участници в обширно изследване на националното здраве от 2005 година, пише агенция БГНЕС, цитирана от dariknews.bg.

Снимка: morguefile.com