Секвенират генома на грипа

грип

Британски учени се готвят да секвенират генома на грипа.

Секвенирането на генома на новия коронавирус позволи на света да проследи разновидностите му по време на пандемията. Сега британски учени планират да използват метода, за да изучат по-добре ред други респираторни патогени – от грипа до респираторния синцитиален вирус (RSV), съобщи агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

Целта им да хвърлят повече светлина върху познатите заплахи и евентуално върху нововъзникващи, казват учените от екипа на Института Уелкъм Сенгър, които работят съвместно с Британската агенция за здравна сигурност.

Никога досега светът не е имал достъп до информация в реално време за тези вируси по начина, по който учените се сдобиха за вируса SARS-CoV-2 чрез секвенирането на милиони геноми, каза пред журналисти Юън Харисън, ръководител на новата Инициатива Респираторен вирус и микробиом.

„Надяваме се, че като разширим способността си за секвенираме рутинно тези вируси, ще можем да надградим над работата върху КОВИД. И се надяваме това да ускори изследователските усилия да се разбере начина на предаване на тези вируси и за разработването на нови терапии и ваксини“, каза Харисън.

Целта е наблюдението на генома да се превърне в норма, то да служи за информирано вземане на решения за общественото здраве и да служи като пример за всички страни, които биха искали да сторят същото, допълни той.

Работата по проекта започва по-късно тази година, като ще се използват останали материали от тестовете за диагностика на КОВИД-19, като в единен процес ще се секвенират вирусите SARS-CoV-2, на грипа, на RSV и други известни респираторни вируси.

Тази зима случаите на КОВИД-19, грип и RSV бележат ръст в Северното полукълбо и поставят на сериозно изпитание болниците в доста страни.

Екипът изследователи очаква работата им в бъдеще да даде отговори на въпроси за подобен вид епидемии. Сред целите на учените е с една проба от носа да се секвенират всички налични вирусни, бактериални и гъбични видове и да се установи как се променят по време на инфекция. Проектът на инициативата е петгодишен и започва от пролетта.

Снимка на 3D модел на грип А: СЗО