Секс за здраво сърце при мъжете

мъжко тяло

Секс носи здраво сърце при мъжете, които го практикуват редовно.

Учените отдавна изследват ползата от редовен, но безопасен полов живот върху здравето, нещо, в което всички ние сме убедени по принцип. Ново изследване доказва старата теза, че мъжете, които правят секс поне два пъти седмично, са изложени на два пъти по-малка опасност от сърдечно заболяване.

Мъжете, които редовно правят секс, е с 45% по-малко вероятно да се разболеят от опасно сърдечно заболяване, отколкото мъжете, които правят секс веднъж на месец или по-малко. Изследването сред 1000 мъже показва, че сексът защитава сърцето на мъжа, но не е ясно дали има същия ефект и върху жените, съобщава агенция БГНЕС.

При изследването на института New England в Масачузетс, САЩ, била изследвана сексуалната активност на мъже между 40 и 70 години, участващи в дългосрочен проект, започнал още през 1987 г. През 16-месечния период мъжете редовно били питани колко често правят секс и след това били преглеждани за симптоми на сърдечно заболяване. Изследователите взели предвид и други рискови фактори като възрастта на мъжете, теглото, кръвното им налягане и холестерола.

Резултатите, публикувани в изданието American Journal of Cardiology, показват, че мъжете, които правят секс поне два пъти седмично, е много по-малко вероятно да се разболеят от сърдечно заболяване, спрямо мъжете, чиито сексуални контакти са ограничени до един път месечно. Учените обясняват, че положителното влияние на секса може да се дължи както на физическите, така и на емоционалните последици от него върху тялото. Мъжете, които често изпитват сексуално желание и успяват да правят секс, е вероятно да са по-здрави.

Предишно изследване на учени от университета Wilks в Пенсилвания, САЩ, установи, че сексът веднъж или два пъти седмично укрепва като цяло имунната система и намалява опасността от простуда или грип.

Снимка: Еlsamuko