Сектор за ранна диагностика на рак откриха в Кърджали

МБАЛ Д-р Атанас Дафовски, Кърджали

Многопрофилната болница в Кърджали вече има действащ сектор за ранна диагностика на раковите заболявания.

Високотехнологичен сектор за ранна и точна диагностика на онкологичните заболявания откриха на 23 ноември 2015 г. в Многопрофилна болница за активно лечение Д-р Атанас Дафовски в Кърджали заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски и директорът на лечебното заведение доц. д-р Тодор Черкезов.

С европейски средска са закупени нов 16-срезов многодекторен компютърен томограф, модерен дигитален скопично-графичен рентгенов апарат, стационарен дигитален графичен рентгенов апарат. В хирургичното отделение е разположена ендоскопската апаратура – видеогастроскоп и видеоколоноскоп.

Секторът е оборудван и с дигитална ендоскопска видео система за автофлуорисцентни изследвания на белия дроб. Закупени са още две линейки, осигурен е безпрепятствен достъп до спешна помощ за хора с увреждания.

Сега топката е в ръцете на нашите специалисти. Аз съм убеден, че нашата болница разполага с този кадрови потенциал, а на специалистите в тези сектори им обещавам допълнителна специализация, каза д-р Черкезов, цитиран от Дарик.

В началото на юли 2015 г. болницата в Кърджали получи и последно поколение апаратура за операция на очно перде, първите операции извърши националният консултант по офталмология проф. д-р Ива Петкова, припомня агенция БГНЕС. Апаратът е най-новото достижение в тази сфера на медицинската наука и представлява очен робот с предварително заложени параметри на операцията, и пълно проследяване на всяка стъпка при нейното изпълнение, а интервенцията трае 15 минути, като с ултразвук помътнялата леща се отстранява от окото и на нейното място се поставя изкуствена.

Снимка: МБАЛ Д-р Атанас Дафовски, Кърджали