Селена Гомес с диагноза биполярно разстройство

Селена Гомес

Селена Гомес направи признание на живо в интернет, че страда от биполярно разстройство.

Американската певица и актриса Селена Гомес заяви в пряк ефир в най-голямата социална мрежа в света за споделяне на снимки Instagram, че й е поставена диагнозата “биполярно разстройство”.

За диагнозата Селена Гомес разказа в петък по време на разговор с колежката й Майли Сайръс в пряк ефир в Instagram в поредицата й на живо Bright Minded на 3 април 2020 г.

„Неотдавна посетих една от най-добрите психиатрични болници в Америка… след много години, преминавайки през множество различни неща, аз разбрах, че съм имала биполярно разстройство”, разказа певицата.

“И когато научих повече информация, това наистина ми помогна. Не съм уплашена, след като знам това”, добави Гомес.

Биполярно афективно разстройство (понякога наричано с остарялото си име манийно-депресивна психоза или циклофрения) е заболяване от групата на т.нар. афективни разстройства и е класифицирано като психично заболяване, психично отклонение, което се характеризира най-вече с промяна в настроенията. Епизоди на депресия и меланхолия са последвани от периоди на еуфория. Именно това състояние психиатрите наричат мания. Тези епизоди са циклични, но между тях може да има периоди от време без никакви признаци на заболяването.

Някои научни изследвания посочват примери за висока корелация между това психично отклонение и творческото съзидание, таланта, дори гениалността на отделни индивиди. Хората, които са считани за биполярни, обикновено се занимават с изкуство и като цяло са много по-дръзки, смели, общителни и приказливи, посочва Wikipedia.

През 2015 г. Селена Гомес е диагностицирана с автоимунното заболяване лупус, а през 2017 г. й беше направена трансплантация на бъбрек.

За всички почитатели на Селена Гомес представяме видео колекция с нейните №1 денс хитове:

Снимка на Селена Гомес: instagram.com/selenagomez